Ondernemen in Shanghai

Het startup-klimaat in China verandert, niet alleen voor Chinezen, maar ook voor buitenlanders. Twintig jaar geleden kwamen buitenlanders nog vooral als expat, tegenwoordig worden ze vaker op een gelokaliseerd contract aangenomen. En recentelijk komen er meer buitenlandse ondernemers naar China toe om hier een bedrijf te starten. Maar wat staat je nu te wachten als je als ondernemer het vliegtuig pakt en in Shanghai aan de slag gaat? Natuurlijk moet je een visum, bedrijfsregistratie en dergelijke regelen. Maar die onderwerpen laten we liggen voor advocaten en accountants. Wij gaan vertellen hoe de sfeer in Shanghai is voor ondernemers. Waar kun je werken en hoe bouw je een zinvol netwerk op?

Kantoorruimte

Moest je het vroeger doen met kale kantoren en bedompte kamers met behang, tegenwoordig zijn er ook andere mogelijkheden. Steeds vaker werken mensen vanuit huis en vergaderen bijvoorbeeld in cafés. Een andere mogelijkheid krijgt steeds meer aandacht: co-working spaces.

Een co-working space is een werkplek op basis van een betaald lidmaatschap. Je betaalt niet voor een apart kantoor, maar voor een of meer werkplekken in een open ruimte. Verhuurders adverteren vaak met evenementen, advies, Wi-Fi en gratis goede koffie. In een open co-working space heb je gemakkelijker interactie met andere freelancers, onafhankelijke professionals en startups.

Voordelen co-working spaces

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen prettiger én beter werken in co-working spaces.-1 Het is dan ook niet gek dat in Shanghai de populariteit van dit soort werkplekken sterk gegroeid is. Het fenomeen ontstond ongeveer in 2010, maar pas nu schieten co-working spaces echt als paddenstoelen uit de grond. Meteen kunnen starten in een goed ingericht kantoor, met flexibele huur en een open omgeving die voor veel creatieve hoogopgeleiden aantrekkelijker is dan een eigen kantoor op een achteraf industriepark. Dat zijn allemaal redenen voor grotere ondernemingen om ook steeds vaker gebruik te maken van co-working spaces. Zelfs bijvoorbeeld Uber China tot voor kort nog in Shanghai.

Interessante voorbeelden

Wat voor co-working spaces zijn er zoal in Shanghai? Hieronder bespreken we enkele interessante organisaties en locaties.

ondernemen in ChinaWeWork, een Amerikaans bedrijf met vele locaties over de hele wereld, waaronder twee in Amsterdam. Het bedrijf is zeer bekend in de startup-wereld en werd in maart 2016 gewaardeerd op 16 miljard USD. Zo’n hoge waardering is een weerspiegeling van het vertrouwen van investeerders in het businessmodel.

Hun eerste locatie in China is deze zomer geopend in het centrum van Shanghai, vlakbij ons kantoor. Er zijn 500 stoelen, verspreid over twee verdiepingen van een fraai pand. Elke verdieping heeft een gedeelde ruimte, open kantoren, privékantoren en vergaderruimtes van verschillende grootte. Ook is er een bar met gratis frisdrank, koffie en bier. Als je even meer privacy nodig hebt, zijn er aparte vergaderruimtes en telefooncabines. Binnenkort heeft WeWork drie locaties in Shanghai. De eerste locatie is inmiddels bijna vol. Mocht je overigens al lid zijn van WeWork in Amsterdam, dan kun je in veel gevallen gratis gebruik maken van hun faciliteiten in Shanghai.

Naked HubNaked Hub is een andere populaire co-working space.. Hun eerste locatie ligt aan de bekende Fuxing Road en vlakbij drie verschillende metrolijnen. Ze hebben nog twee andere locaties in Shanghai en later dit jaar komen er nog drie locaties bij. Er is veel aandacht besteed aan het ontwerp en de afwerking van Naked Hub. Open ruimtes, veel licht en voorzien van alle nodige faciliteiten, zoals een podcast-recording studio, douches en een keuken. De gratis massages en bier (Heineken!) zijn ook niet verkeerd.

XNode is weer een andere co-working space in Shanghai met meerdere locaties. Je kunt ervoor kiezen enkel een werkplek bij ze te huren, maar XNode opereert ook als startup-accelerator. In dat laatste geval zijn ze actief betrokken bij het vinden van mentoren, financiering en training.

Dit artikel is geen volledig overzicht van alle co-working spaces. Dat zou een te lange lijst worden en ons doel voorbijschieten. Dat doel is namelijk een beeld te schetsen van Shanghai voor aanstaande ondernemers die aan een startup in China denken. Om aan te geven dat er voldoende keuze is, volgen hier wel nog enkele voorbeelden:

  • People Squared. Heeft de meeste locaties (20) in Shanghai. Al sinds 2010 actief.
  • Sandbox3. Gratis toegang (na registratie); koffie, meeting rooms en printen kosten geld.
  • Regus. Al enkele decennia actief. Minder flexibel, minder aansluiting bij startups.
  • Agora Space. Geen poespas. Betaalbaar en vooral ondernemers zie zelf ook coderen.
  • SOHO 3Q
. High-end ontwerp. Focus op Chinese ondernemers.
  • MiXpace Minder actief met evenementen, maar wel aantrekkelijke prijzen en inrichting.

Vereisten

Het is belangrijk om jezelf eerst goed te laten informeren alvorens tot een besluit te komen over een kantoor.

Denk bij het kiezen van een co-working space aan de volgende vijf aspecten: budget, locatie, uitstraling, toegang, activiteiten.

Houd rekening met een budget van 150 ~ 450 euro per persoon per maand. Een goede locatie van je kantoor is belangrijk voor woon-werkverkeer, het aantrekken van personeel en contact met klanten. Gekoppeld aan locatie is uitstraling. Waar je kantoor ligt en hoe de vergaderruimtes eruit zien bepaald welk type klanten je comfortabel kunt ontvangen. Het vierde aspect is toegang tot de co-working space. Veel locaties bieden 24/7 toegang, maar niet allemaal. De laatste vraag is er ook een aan jezelf: bij welke activiteiten wil je betrokken zijn en past je antwoord bij het soort activiteiten dat een co-working space organiseert? Vraag daarom bij een introductiegesprek naar de eventagenda van de afgelopen maanden om een goed beeld te krijgen. Events zullen namelijk een belangrijk onderdeel zijn van het opbouwen van je netwerk.

Andere kantooropties

Ondernemen in ChinaNaast co-working spaces zijn er ook andere opties. Een zinvolle optie is om bij gevestigde (Nederlandse) ondernemers in Shanghai na te vragen of je daar een stoel of ruimte kunt huren. Je krijgt hier niet alleen een werkplek, maar vaak ook inzichten over zaken doen in China.

Ook zijn er steeds meer bedrijven die interactie met interessante startups opzoeken middels een Entrepreneurs in Residence programma. Ze bieden startups werkplekken aan tegen zeer competitieve voorwaarden, in ruil voor synergie. Ons eigen bedrijf Datenna heeft bijvoorbeeld een residency bij ?What If!, een internationaal innovatie-consulting bureau.

Dit is natuurlijk niet het enige bedrijf in Shanghai dat de interactie met startups opzoekt. Unilever-Foundry---blue-on-white---247pxOm een Nederlands voorbeeld te geven, Unilever heeft het Foundry programma. China staat nog niet vermeld op hun website, maar Unilever Shanghai is al wel aangesloten bij dit programma. Via dit programma kunnen startups contact krijgen met mentors, evenementen en projecten van Unilever.

Netwerken

Een goed netwerk hebben is om meerdere redenen belangrijk. Het is zinvol als je op zoek bent naar personeel, een co-founder, opdrachten, of gewoon even met een mede-ondernemer wilt praten. Vroeger gebeurde netwerken in China met manchetknopen op cocktailrecepties. Dit kan nog steeds, maar dat is toch wel “netwerken versie 1.0”. Gelukkig zijn er tal van activiteiten waar gedreven buitenlanders en hoogopgeleide Chinezen elkaar treffen om over technologie, innovatie en ondernemerschap van gedachten te wisselen.

In de vorige blog post hebben we beschreven dat door de groei van online sociale netwerken, er een gigantisch netwerk van ondernemers en gelijkgezinden is ontstaan in China. Het MeetUp-platform is populair in Shanghai en de interesse-groepen zijn erg divers. Verder zijn er uiteenlopende evenementen zoals TechCrunch, StartupWeekend, Startup Grind en TEDx. Last but not least, ook vanuit het Nederlands Consulaat worden er relevante evenementen georganiseerd voor ondernemers. Zo was er twee weken geleden een PechaKucha event waar zes co-founders in 20 slides van elk 20 seconden hun verhaal mochten doen.

Conclusie

We hebben natuurlijk een hoop zaken overgeslagen. De bedrijfsregistratie op orde krijgen en een werkgunning regelen is niet iets dat je in een maand doet. Maar dat is de molen waar iedereen doorheen moet. Daarna begint het echte werk pas. Succes met een startup is een kwestie van een lange adem hebben. Daarvoor zijn een geschikte werkomgeving met de juiste contacten cruciaal. Gelukkig biedt Shanghai tegenwoordig een hoop flexibele werkplekken en netwerkmogelijkheden.

Het is bijna niet te geloven hoe groot het verschil is met vijf jaar geleden. Toen kon je niet met goed fatsoen een Nederlandse startup aanraden om naar China te komen. Nu is het zeker interessant om eens een werkvakantie naar China te boeken en zelf te voelen hoe het startupklimaat in Shanghai is!

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Gerard Berndsen.