wechat walletDit jaar wist ik mijn vrouw over te halen om onze Chinese bankrekening dan eindelijk eens te koppelen aan WeChat Wallet. Deze functionaliteit in de in China zo populaire chat-app stelt de gebruiker in staat binnen de app allerlei producten en diensten aan te schaffen en mobiel te betalen. Ik was vastberaden om er volop gebruik van te maken tijdens de 3 weken die we deze zomer in China zouden doorbrengen. Dit artikel is een verslag van de diverse manieren waarop we WeChat onderweg gebruikt hebben.

Datong – Didi Dache

Di Di Da CheWe waren gestrand in een deel van Datong, een ‘3e categorie’-stad ten westen van Beijing, waar geen taxi te bekennen was en waar slechts sporadisch een bus kwam. Een mooie gelegenheid om Didi Dache eens uit te proberen. Met deze app, welke ook beschikbaar is in WeChat, kun je een taxi oproepen, iets wat tot enkele jaren geleden niet erg gangbaar was in China, die je normaal laat komen door er op straat naar te zwaaien. De app werkt erg makkelijk. In het eerste scherm vul je in waar je bent en waar je heen wilt. Vervolgens krijg je te zien hoeveel taxi’s er in de buurt zijn en kunnen de chauffeurs, die een melding krijgen van je verzoek, de rit accepteren. In Datong wordt Didi Dache niet door heel erg veel van de redelijk conservatieve chauffeurs gebruikt, maar toch vond de app er een aantal. De chauffeur die de rit accepteerde belde om te verifiëren waar we waren, terwijl de app ons zijn naam en kentekenplaat gaf. Binnen enkele minuten kwam hij aanrijden en bracht ons naar onze bestemming. Het betalen van de rit van 20 RMB deden we ook in WeChat. Het geld werd daarmee rechtstreeks afgeschreven van onze bankrekening.

Xi’an – China Mobile

Halverwege onze reis begon het tegoed voor mobiel internet op de simkaart die we hadden aangeschaft op te raken. In China kun je opwaarderen door te betalen in een van de vele winkeltjes van een telecomprovider, maar als je simkaart in een andere provincie is gekocht wil dat nog wel eens problemen opleveren. Geen nood, ook dit kon opgelost worden in WeChat. In de app kozen we voor ‘Mobile Top Up’. De mobiele provider werd herkend en op het scherm verschenen de bedragen die we konden toevoegen aan ons tegoed. We kozen het passende bedrag, dat direct van onze rekening werd afgeschreven en we konden weer even vooruit.

Xi’an – Drankautomaat

Afrekenen bij een drankautomaat.Binnen de stadsmuren van Xi’an zijn de trottoirs aan weerskanten van de hoofdstraten verbonden door tunneltjes. Daar staan tegenwoordig automaten waar je een drankje kunt kopen. Naast contant kun je ook met WeChat betalen. Je kiest een drankje, scant met je telefoon de QR-code die op het scherm verschijnt en bevestigt je keuze. Daarna valt het drankje automatisch in de uitgiftebak van het apparaat.

Xi’an – Bing Feng Official Account

Bing Feng is een Fanta-achtig frisdrankje dat erg populair is in Xi’an, waar het ook geproduceerd wordt. Ook ik ben een liefhebber van deze verfrissing, dus toen ik stond te wachten bij een bushalte en er een bus stopte met reclame voor Bing Feng greep ik direct naar mijn telefoon. Ik scande de QR-code die op de bus stond en had direct toegang tot het WeChat-account van Bing Feng, waar ik tevens nieuws kon volgen en gebruik kon maken van speciale kortingen bij aanschaf van grootverpakkingen in hun webshop.

Xi’an – Yonghui (YH) supermarkt

In de Yonghui supermarkt sloegen we proviand in voor de treinreis naar Chongqing. Bij de kassa’s verklaarden stickers dat er betaald kon worden met WeChat. In de app selecteerden we ‘Quick Pay’, waarna er een barcode en een QR-code op het scherm verschenen. De caissière haalde de telefoon langs de scanner waar ze ook producten mee scant en de betaling was geregeld. In het bloedhete Chongqing zou ik op dezelfde manier later ook afrekenen voor een verkoelend ijsje bij Dairy Queen.

Ci Yi Cun, Chongqing – Lomo printer

LOMO printer.Tijdens een bezoekje aan het oude dorpje Ci Yi Cun in Chongqing viel mijn oog op een Lomo fotoprinter in een klein winkeltje. Ik had al eens gelezen over dit apparaat dus stelde mijn vrouw voor om hem eens te testen. We kozen een groepsfoto met haar ouders om af te drukken. Na het scannen van een QR-code en daarmee volgen van het Lomo-account konden we de gekozen foto in een chat naar Lomo versturen, een tekstboodschap toevoegen en de unieke code van de printer invoeren. En waarachtig, de polaroidachtige foto kwam direct uit de printer gerold inclusief de tekst die we hadden meegezonden. Mijn schoonouders waren dolblij met dit kleine souvenir.

Chongqing – Jia Ban Gou

Familiebezoek draait in China om eten, maar ik vond het jammer dat iedereen de hele dag in de keuken stond in plaats van wat tijd met elkaar door te brengen. M’n schoonbroer kwam daarom op het idee om eten te laten bezorgen; iets dat de laatste tijd steeds populairder wordt in China. Hij had goede verhalen gehoord over Jia Ban Gou (‘Overwerk Hond’), een bezorgservice gespecialiseerd in kip. In het WeChat-account van Jia Ban Gou kon je diverse producten selecteren en aangeven hoe laat je het bezorgd wilde hebben. Een half uurtje voor die tijd werd mijn schoonbroer gebeld om te verifiëren of de gekozen bezorgtijd nog steeds gewenst was. Hij bevestigde dit en een koerier van Jia Ban Gou verscheen netjes op tijd met de bestelde kip.

Wie zou willen zou een groot deel van zijn dagelijkse bestedingen in China kunnen regelen via WeChat. Naast de genoemde voorbeelden is het in inmiddels ook mogelijk om zaken als gas en electriciteit, bioscoopkaartjes, vliegtickets en treinkaartjes te kopen. Je kunt geld overmaken naar vrienden of de rekening van een gezamenlijk etentje splitsen in de ‘Go Dutch- optie. De mogelijkheden worden sinds 2013 regelmatig uitgebreid door Tencent, de maker van WeChat.

Bekijk onderstaande slideshow om een idee te krijgen hoe bovenstaande zaken er in de praktijk uitzien.