Water is wat het verleden, heden en toekomst van Qingdao als rode draad met elkaar verbindt. De geschiedenis van het gebied dat nu onder de stad Qingdao valt gaat ver terug; de maritieme zijderoute begon zo’n 4.500 jaar geleden vanuit Banqiao Town, gelegen aan de Jiaozhou Baai. Producten als zijde, porselein en thee werden over grote gebieden verspreid, met name de handel met Korea en Japan was zeer levendig. Aan deze strategisch belangrijke positie is niets veranderd, Qingdao is inmiddels uitgegroeid tot de grootste havenstad van Noord-China.

City of Sails

In 2008 was Qingdao de thuisbasis voor de zeilwedstrijden van de 29e Olympische Spelen. Hoewel inmiddels acht jaar geleden, is dit nog steeds erg belangrijk voor de stad. Qingdao probeert de herinnering levend te houden door zichzelf City of Sails en China’s Sailing Capital te noemen. De Olympische Spelen waren een enorme boost voor de stad, niet alleen werden er veel nieuwe faciliteiten gebouwd maar het gaf ook een enorm zelfvertrouwen. Door het aantrekken van internationale zeilwedstrijden zoals de Volvo Ocean RaceWorld Yacht Race en de Extreme Sailing Series probeert Qingdao de Olympische gedachte vast te houden.

Toerisme

Wie aan Qingdao denkt, denkt aan bier, zee en strand. Hoewel Qingdao hierdoor enorme hoeveelheden toeristen weet aan te trekken, wordt deze industrie niet altijd als even positief ervaren bij de lokale bevolking. Bij de inwoners bestaat het beeld van busladingen vol toeristen die ’s ochtends vroeg met vervuilde bussen de stad in komen, het verkeer ontregelen en ook nog eens heel weinig uitgeven, aangezien ze hun eigen lunchpakketjes meenemen. Hoewel dit de realiteit is probeert Qingdao het toerisme te upgraden; ze willen meer kapitaalkrachtige toeristen aantrekken die langer blijven en meer geld uitgeven. Inmiddels kent Qingdao een groot aantal luxe resorts en is het aanbod van goede restaurants, winkelcentra en watersportfaciliteiten aanzienlijk verruimd.

Qingdao-beerDe stad is gastheer van het Qingdao International Beer Festival, dat sinds 1991 wordt georganiseerd en waar jaarlijks 4 miljoen bezoekers op af komen. Er zullen weinig steden zijn waar bier zo’n belangrijke reden van bezoek is; het is Azië’s grootste bierfestival. Maar ook als er geen festival is, is bier een grote trekpleister voor de stad. Zo kan er een bezoek worden gebracht aan de Tsingtao Brouwerij en op de Qingdao Bierstraat kan men tot in de late uurtjes terecht voor een pint. Innovatie op het gebied van bier is de afgelopen decennia in China niet erg hard gegaan, de bierindustrie was voornamelijk prijsgedreven. Dit is echter aan het veranderen en Tsingtao Bier neemt hierin het voortouw. Nieuwe bieren van hogere kwaliteit worden geïntroduceerd en vinden gretig aftrek bij de ‘nieuwe’ Chinese consument.

Bekende merken

Internationaal gezien is Qingdao misschien het best bekend om de brouwerij, opgericht door een Duits-Britse joint venture in 1903. Qingdao is echter ook bekend vanwege een aantal bekende Chinese merken. Zo is de stad de thuisbasis van Haier, een grote fabrikant van witgoed, en Hisense, een groot elektronicabedrijf. Internationaal timmeren deze bedrijven hard aan de weg, zo behoorde Hisense tot de tien grootste sponsoren van Euro2016.

Blue economy

Het kleine vissersdorpje van zo’n 120 jaar geleden is uitgegroeid tot een van de grootste havensteden van China. De haven van Qingdao is de grootste containerhaven in Noord-China en staat wereldwijd op de achtste plek. Daarnaast heeft Qingdao een grote marinehaven en is het een belangrijke haven voor de aanvoer en overslag van grondstoffen, zoals ijzererts en olie. Qingdao verbindt een netwerk van meer dan 700 havens in 180 landen. Daarnaast zijn sectoren die gerelateerd zijn aan de zee zeer belangrijk voor de stad, zoals scheepsbouw, marine technology, energie, toerisme en visserij. Al deze componenten tezamen worden als blue economy aangeduid, waarbij onderzoek en onderwijs ook een belangrijke rol spelen.

Naast de blue economy wil Qingdao wil zich ook als financieel centrum op de kaart zetten, vooral op het gebied van vermogensbeheer. De stad is inmiddels opgenomen in de Global Financial Centers Index en zal zich de komende jaren sterker gaan profileren als financieel centrum. Qingdao promoot zichzelf door een groot aantal financieel gerichte seminars te organiseren en beleid te maken dat leidt tot het aantrekken van financiele instituten. Zo zijn er inmiddels stategische samenwerkingen tot stand gekomen met Groot Brittannië, Hong Kong en Zwitserland, en zijn er een groot aantal internationale banken in de stad neergestreken.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Qingdao-sailQingdao is een interessante stad die hard werkt om internationaal mee te spelen. Voor Nederlandse bedrijven en ondernemers biedt de stad een prima ondernemersklimaat. Vernieuwing en innovatie zijn belangrijke speerpunten, waarbij Nederland in sommige sectoren het verschil kan maken. Op het gebied van ouderenzorg zijn er bijvoorbeeld belangrijke ontwikkeling waar kansen liggen voor Nederlandse bedrijven. Maar ook voor oplossingen op het gebied van watermanagement zoekt Qingdao veelvuldig kennis van buiten de deur. In de agrarische sector gaan de ontwikkeling razendsnel, de landbouwproductie moet efficiënter en veiliger. Overheid en bedrijven zoeken samenwerking en kennis in landen die dit in huis hebben.

Hoewel veel mensen Qingdao vooral kennen als toeristische bestemming en bierstad, werkt de stad hard om haar imago te verruimen en Qingdao uit te laten groeien tot een moderne metropool. De stad wil niet langer het mekka zijn voor toeristengroepen, maar een dynamische stad met een hoogwaardige service en maakindustrie. In beeld ziet dat er zo uit.

Dit is deel 1 in een blogtweeluik over Qingdao en Dalian, twee steden aan de Noord-Chinese kust die vrij onbekend zijn in Nederland, maar interessant kunnen zijn voor Nederlandse bedrijven. Lees hier het introducerende blog.