Zelf-portret van fotograaf Ruben Lundgren in zijn appartement in Beijing, met een dummy van het Real Dreams boek

Ruben Lundgren is een Nederlandse fotograaf en curator. In zijn fotoboek Real Dreams neemt hij de lezer mee op een reis door China. In Real Dreams geen foto’s van het ‘oude’, historische China, maar ook geen foto’s van het ‘nieuwe’, hypermoderne China.

Nee, wat Ruben Lundgren in dit fotoboek erg knap doet is, in zijn eigen woorden, “absurde situaties in de alledaagse werkelijkheid” creëren.

Zo zien we een foto waarop precisierobots volautomatisch en glimmend aan het werk zijn. Een symbool van vooruitgang. Maar vervolgens zie je dat deze moderne robots in werkelijkheid vooral druk zijn met duplo blokjes op elkaar te stapelen.

Of de foto waarin theepluksters in traditionele kledij op weg naar de theevelden in Puerh poseren. De theeplukster op de linkerzijde van het beeld ‘past’ binnen het conventionele beeld van een theeplukster uit vervlogen tijden. De vrouw rechts echter blijkt bij nader inzien net een telefoongesprek met de nieuwste iPhone te voeren.

Veel aandacht gaat in het boek ook uit naar een cultuur die in China nog maar heel jong, maar wel enorm booming is. Die van Chinese influencers, livestreams en commercie. Door de korte, maar bondige bijschriften bij de foto’s krijg je iets meer achtergrond van deze bijzondere, nieuwe wereld.

Real Dreams is een onconventioneel fotoboek, maar daardoor heerlijk om doorheen te bladeren en je te laten verrassen door situaties die op het eerste gezicht heel herkenbaar (lijken te) zijn, maar uiteindelijk toch een twist hebben. Het is daardoor mogelijk om simpelweg het boek open te slaan en een willekeurige foto uit te kiezen om nader te bestuderen.

Een kanttekening daarbij is wel dat het boek geen duidelijk begin en einde heeft, er is geen verhaallijn. Dit terwijl de bijschriften bij de foto’s wel heel veel waardevolle informatie geven. Mogelijk was deze informatie beter blijven hangen als het toch op een bepaalde manier ergens aan opgehangen was.

Ruben Lundgren heeft een prachtig fotoboek gemaakt waarin zelfs de ervaren China kenner verrassende kijkjes en inzichten krijgt in het land en de inwoners. Inderdaad soms absurd, maar eigenlijk ook heel gewoon. Gewoon zoals het leven zelf soms kan zijn.

Real Dreams | fotografie Ruben Lundgren | tekst Marije Vlaskamp | Idea Books Amsterdam | augustus 2021 | hardcover €48 | 160 pagina’s, waarvan 24 uitvouwbaar | ISBN: 9789090343259