Dinsdag 11 november is in China Singles Day. De commercie vaart er wel bij.

Een speciale dag voor vrijgezellen? China heeft er wel drie! Allereerst is er natuurlijk Valentijnsdag (14 februari), de dag dat er over de hele wereld mensen hun al dan niet heimelijk liefde aan een ander verklaren. Ook in China is deze westerse traditie overgenomen.

Een ander romantisch feestje is in augustus: Qixi. De zevende dag van de zevende maan is een belangrijke dag in China voor iedereen met een relatie of die er een hoopt te krijgen.

Qixi grijpt terug op een verhaal uit het oude China over de verboden liefde tussen een herder en een weefster. Om ze te scheiden werden ze door hun families aan beide zijden van een rivier gebracht. Eén keer per jaar vormden eksters een brug over de rivier, zodat ze elkaar toch konden ontmoeten. Jonge vrouwen gaan op deze dag naar de tempel om voor wijsheid en een geschikte partner te bidden. Koppels die in het afgelopen jaar getrouwd zijn eren er voor de laatste keer het mythologische paar.

En dan is er in november nog Guanggun Jie, de dag van de alleenstaanden. Het is geen oude traditie, zoals Qixi. De meningen zijn verdeeld over de origine, maar aangenomen wordt dat de traditie in 1993 is ontstaan aan de universiteit van Nanjing. Daar vierden studenten hun vrijgezellenbestaan op de dag in het jaar die uit vier enen bestaat.

De dag sloeg ook buiten de universiteit aan. De grote doorbraak kwam drie jaar geleden toen op 11-11-2011 het feest van maar liefst zes enen werd gevierd: Shiji Guanggun Jie.

Het is geen wonder dat China drie feestdagen voor alleenstaanden kent, want nergens ter wereld zijn zoveel singles als hier. Dat heeft alles te maken met de eenkindpolitiek die in 1979 is ingevoerd. Ouders gingen sturen op de sekse van hun enig kind; een zoon die de bloedlijn voortzet en zorgt voor verzorging op de oude dag was voor veel ouderparen favoriet.

Het leidde tot een stortvloed aan meisjes die te vondeling werden gelegd of ter adoptie werden aangeboden en later –met de opkomst van de echotechnologie- tot miljoenen abortussen.

Als gevolg daarvan heeft China vandaag de dag te maken met een volkomen scheve verhouding tussen mannen en vrouwen. Op iedere 100 meisjes worden in China 118 jongetjes geboren. Een mannenoverschot van bijna 20 procent dus.

Wie bedenkt dat de eenkindpolitiek 35 jaar geleden is ingevoerd, begrijpt dat er op dit moment miljoenen mannen op zoek zijn naar een partner. Het gaat om naar schatting 30 miljoen single mannen. Vooral aan de onderkant van de huwelijksmarkt -vrijgezelle laagopgeleide mannen op het platteland- leidt dit tot sociale problemen.

Dat betekent gouden handel voor datingsites in de stad, koppelaars op het platteland, prostitutie, de verkoop van seksartikelen als kunstvagina’s en opblaaspoppen. Maar ook vrouwenhandel. Er worden miljoenen bruiden verhandeld; deels uit de buurlanden Vietnam, Laos, Birma en Noord-Korea, maar ook uit China zelf.

Tegelijkertijd is het ook voor jonge vrouwen niet altijd gemakkelijk een geschikte partner te vinden. Je zou zeggen dat ze het voor het uitkiezen hebben, maar de sociale druk is hoog om bijtijds een geschikte huwelijkspartner te vinden. Niet voor niets noemen veel Chinezen alleenstaande vrouwen boven de 27 jaar sheng nu (overgebleven vrouwen).

Onder die omstandigheden is Guanggun Jie uitgegroeid tot een belangrijke dag in China. Niet in het minst aangejaagd door de commercie. Chinese winkels en internetsites bieden een scala van aanbiedingen op Singles Day.

De kortingen op etentjes, hotelovernachtingen, snoepgoed, sieraden en lingerie trekken niet alleen alleenstaanden om zichzelf of een ander te verwennen. Ook andere Chinezen slaan hun slag. De elfde van de elfde zorgt in China voor een ongekende koopjesgekte. Alleen al de sites van Alibaba verkochtten vorig jaar 35 miljard yuan (4,2 miljard euro) aan producten op 11 november. Vrijgezellendag is dus in China een groot commercieel succes. Maar ja, dat is ook weer niet zo gek als je bedenkt dat Valentijnsdag in het westen pas een grote vlucht nam na een marketingcampagne van de bloemenhandel.

 

De Reis door China in 48 Dagen gaat verder op vrijdag 14 november: wereld diabetesdag.