Dit artikel is een vervolg op een eerder artikel op dit blog en beschrijft een aantal tips en ervaringen van Nederlandse stagiairs die via een commercieel bureau stage hebben gelopen in China. De werkloosheid onder starters op de arbeidsmarkt is relatief hoog, en veel net-afgestudeerden en studenten gaan op zoek naar werkervaring in het buitenland in de vorm van een stage, ter voorbereiding op de moeilijke arbeidsmarktsituatie in eigen land. In de afgelopen jaren zijn de commerciële bemiddelingsbureaus voor stages in China dan ook als paddestoelen uit de grond geschoten. 

Commerciële stagebemiddelingsbureaus nemen met het aanbieden van stageprogramma’s veel werk en zorg uit handen van de toekomstige China stagiair. Het kostenplaatje is vaak alles behalve gering, maar het motto “Investeren in je toekomst” voert de boventoon, en niet geheel ten onrechte.

Er zijn verschillen in het aanbod maar over het algemeen bieden de bedrijven stageprogramma’s aan waarin ze een stage en huisvesting regelen, assistentie bieden bij het aanvragen van het geschikte visum en bijkomende diensten zoals je ophalen van het vliegveld, een welkomstpakket met een Chinese sim kaart, OV kaart, plattegrond, stadsgids, het organiseren van sociale, culturele, zakelijke en netwerk bijeenkomsten, het volgen van Chinese lessen naast je stage en algemene 24/7 assistentie in geval van nood.

Daarnaast leer je makkelijk andere mensen kennen die ook stage lopen in China. De prijzen voor de programma’s verschillen enorm per bedrijf en kunnen hoog oplopen. Het is echter niet makkelijk om vanaf een afstand de betrouwbaarheid en legitimiteit van een commercieel bemiddelingsbureau te controleren.

Ervaringen van voorgangers

Jos is één van de honderden stagiairs die vorig jaar via het Britse bemiddelingsbureau CRCC Asia naar China is gekomen. “Omdat ik pas vier maanden van te voren serieus begon te zoeken, leek het me onrealistisch om zelf woonruimte en een stageplek te vinden.” Het stageprogramma van Jos kostte uiteindelijk 2095 euro bestaande uit een stage van één maand, huisvesting, visum, Chinese lessen en activiteiten maar exclusief vliegtickets, verzekeringen en dagelijkse kosten.

De bijkomende diensten zoals de Chinese lessen en de netwerkbijeenkomsten waren soms wat teleurstellend maar zijn stage

bij een Amerikaans financieel adviesbedrijf in Peking overtrof zijn verwachtingen. “Ik mocht zelfstandig werk doen, iedereen sprak prima Engels. Bij andere stagiairs uit mijn groep was dat wel minder, die hadden veel minder contact vanwege de taalbarrière en waren lang niet allemaal tevreden met hun stage. Het grote voordeel van stagebemiddelingsbureaus is dat ze je veel werk uit handen nemen en dat je bijna gegarandeerd een stageplek hebt. De twee grote nadelen zijn de kosten en het feit dat je niet weet bij wat voor stagebedrijf je terecht komt.

De ervaring van Elsbeth was van een geheel andere orde. In haar laatste jaar van de masteropleiding Sinologie aan de universiteit in Leiden, vond ze op internet een vacature voor een PR stage bij de World Luxury Association China. “Het klonk geweldig, precies wat ik wilde doen! De stage werd aangeboden via een bureau genaamd N.E. International en die had ik meteen aangeschreven. En zodoende kwam ik er snel achter dat ik hen moest betalen voor het regelen van een interview met de directeur van de World Luxury Association.

Ze ging akkoord met de kosten en werd tijdens het Skype interview meteen aangenomen. De kosten voor het regelen van deze stage waren rond de 750 euro en diende pas betaald te worden bij aankomst in China. Na de eerste week bij haar stagebedrijf kwam Elsbeth erachter dat zij voornamelijk was aangenomen om haar westerse gezicht. “En daar stond ik dan, als algemeen directrice van een compleet nep juwelenbedrijf. Het was echt allemaal één grote scam om zoveel mogelijk geld binnen te halen. Mijn droom spatte uit elkaar.

Het bemiddelingsbureau bood oprechte excuses aan. Ze hadden hun vermoedens over deze organisatie maar plaatsten al langere tijd buitenlandse stagiairs daar en niemand had ooit iets gezegd over oplichterij. Een vervangende stage kon het bureau helaas niet regelen, maar ze boden wel hu

lp aan met het verlengen van haar visum en betaalden het hotel voor de eerste drie weken. De 750 euro werd niet gerestitueerd.

Aanmeldingsprocedures en voorwaarden

De voorwaarden met betrekking tot restitutie van geld of wisselen van stagebedrijf bij ontevredenheid behoren transparant en inzichtelijk te zijn, en makkelijk te vinden op de websites van de stagebemiddelingsbureaus. Hetzelfde geldt voor de aanmeldings- en betalingsprocedures. Als je niet op een specifieke vacature solliciteert, krijg je in het algemeen altijd een telefonisch (Skype) interview met het bemiddelingsbureau waarin ze je vragen waar je naar op zoek bent.

Ze evalueren of je geschikt bent en tegelijkertijd verkopen ze je ook hun diensten. Dit “interview” duurt vaak niet langer dan 15-20 minuten. Afhankelijk van het bureau, gaan ze pas echt voor je zoeken nadat je administratiekosten hebt betaald, of soms zelfs pas nadat je het totale bedrag vooraf hebt betaald. Dit laatste

houdt vaak in dat je weinig tot geen inspraak hebt bij welk bedrijf je stage gaat lopen.

Betrouwbaarheid van bemiddelingsbureaus

Er zijn verschillende manieren om de betrouwbaarheid van een bemiddelingsbureau en de

stages die zij regelen te controleren.

  • Vraag naar ervaringen en contactgegevens van voorgangers. Er zullen genoeg testimonials te vinden zijn op de websites maar dubieuze bedrijven schromen niet om valse testimonials online te zetten. Daarnaast kan een bemiddelingsbureau heel goed zijn in het plaatsen van stagiairs in bijvoorbeeld marketing of juridische vakgebieden maar weinig tot geen ervaring hebben in de technische hoek;
  • Onderzoek de contactpersonen en eigenaren van het stagebemiddelingsbureau door bijvoorbeeld hun profielen te checken op Linkedin;
  • Wanneer je een stageplek bij een bedrijf krijgt aangeboden, vraag dan naar de contactgegevens van je toekomstige supervisor of manager zodat je hem/haar zelf kunt contacteren;
  • Vraag altijd naar een beschrijving van je stage met jouw specifieke taken en verantwoordelijkheden;
  • Zoek op internet naar blogs van mensen die in China stage lopen via Google of de wilweg.nl site van de Nuffic;
  • Bekijk recensies over stagebemiddelingsbureaus en check of ze voorkomen op scam sites;
  • Lees altijd de voorwaarden van het stagebemiddelingsbureau door, en let met name op de restitutievoorwaarden en stage plaatsingsvoorwaarden. Zorg ervoor dat je altijd een keuze hebt en niet verplicht bent om de eerste de beste stageplek die het bureau voor jou vindt, te accepteren.

Er komen vele jongeren via commerciële bemiddelingsbureaus naar China om stage te lopen. De meesten gaan naar huis met een geweldige ervaring, zowel op professioneel als persoonlijk vlak en zien het als een goede investering in de eigen toekomst. Een bemiddelingsbureau betalen voor het organiseren van je stage en verblijf in China geeft je over het algemeen een mooi geplaveid pad voor die investering. Echter, de manier waarop je dat pad afloopt en wat je observeert en leert tijdens die wandeling bepalen uiteraard pas echt hoe waardevol jouw China avontuur zal blijken in de toekomst.

Interessante links met betrekking tot stages in China:
China plannen? Doe je huiswerk!
Lijst met bureaus
Manage your expectations
Stagebemiddelingsbureau in Kassa
China Internships Linkedin Group

Dit is het tweede artikel in een serie over stage lopen in China op china2025.nl. Het eerste artikel vind je hier. De artikelen worden geschreven door Ferry Rebergen en Maysha Lin, beide zijn general manager geweest bij twee vooraanstaande stagebemiddelingsbureaus in China.