Steeds meer Nederlandse studenten kiezen voor een stage in China. Het is goed is voor je CV en kan een groot avontuur zijn. Toch is het niet voor iedereen een succes. Door cultuurverschillen en te hoge verwachtingen komen sommigen van een koude kermis thuis. Een goede voorbereiding scheelt een hoop.
In de huidige arbeidsmarkt is het voor pas afgestudeerden van groot belang om zich te onderscheiden. Dit kan op veel manieren: door het leren van een vierde taal (ja, vierde! Met Engels en Duits als vreemde talen ben je niet meer origineel), door het aantonen van bijzondere extra-curriculaire activiteiten, bijvoorbeeld voorzitter van een studentenvereniging, of door nijver te tonen met het succesvol afronden van een aantal stages.
In de afgelopen tien jaar is stage lopen in China populair geworden en dit is een trend die zich naar alle verwachting nog een tijdje doorzet. Met een stage in China sla je meerdere vliegen in een klap. Uiteraard kun je laten zien dat je stage hebt gelopen, maar daarnaast toon je lef. Niet iedereen durft het aan om zes maanden in een cultuur rond te lopen die zo zeer van de onze verschilt.
Als kanttekening moet hierbij wel worden aangegeven dat ondertussen in Beijing, Shanghai en Hong Kong zoveel buitenlanders wonen dat het relatief gemakkelijk is om je daaronder te mengen en van lef weinig sprake meer is – ga je naar een andere stad, wel zeker! In elk geval zien toekomstige werkgevers dat je buitenlandervaring hebt, en wel ervaring in het land dat door iedereen ondertussen wordt erkend als nieuwe supermacht, maar waar nog vrij weinig mensen veel van weten.
Als je tijdens je stage ook nog eens Chinees leert (en het serieus neemt), dan is dat nog een andere vlieg die je in diezelfde klap kunt slaan. Chinees als vierde vreemde taal is natuurlijk niet slecht.
Als je eenmaal het besluit hebt genomen om stage in China te gaan lopen, dan zijn er verschillende opties om je stage te regelen. Hieronder staan de meest voorkomende:
Stage zelf regelen
Je bespaart jezelf hiermee aardig wat kosten, maar geen hoofdpijn. Zaken als huisvesting vallen in Beijing, Shanghai en Hong Kong nog relatief gemakkelijk te regelen, maar daarbuiten kun je al snel door de bomen het bos niet meer zien. Chinese karakters helpen je daar ook niet bij!
Als je je stage regelt bij een Chinees bedrijf, dan geeft dit je natuurlijk een echte China-ervaring, maar kijk uit dat je gesprekspartner betrouwbaar is. Ik ken genoeg verhalen van stagiairs die dachten een mooie stage te hebben geregeld, maar bij aankomst op het kantoor wist niemand ergens wat vanaf. Let er ook op dat je niet wordt aangenomen om alleen het blanke gezicht van het bedrijf te zijn. Je kunt ook bij Nederlandse bedrijven en instellingen aan de slag. Bijvoorbeeld bij de ambassade, NESO, Benelux Chamber of Commerce of Philips. Dit zijn organisaties waar vaak Nederlandse stagiairs welkom zijn.
Stage regelen via een commercieel bureau
Met het populair worden van stages in China, kwamen ook de stagebemiddelingsbureaus op. Deze bureaus besparen je de hoofdpijn, maar niet de kosten. Vaak zijn de kosten van een stageprogramma drie a vier keer keer hoger dan wat je betaalt als je het zelf regelt. Je betaalt voor stageplaatsing, huisvesting, Chinese lessen en activiteiten. Tussen bemiddelingsbureaus bestaan ook nogal wat verschillen in betrouwbaarheid, service en prijs. Doe je research grondig en houd de volgende regel in gedachten: prijs en service correleren, betrouwbaarheid niet.
Stage via AIESEC
AIESEC is een wereldwijde vrijwilligersorganisatie voor stagiairs. Ze kunnen je gratis helpen een stage te zoeken (bedrijven betalen AIESEC voor de onkosten) en bij aankomst bieden ze hulp aan voor praktische zaken zoals het zoeken naar huisvesting. Ook worden er regelmatig feesten en activiteiten georganiseerd door en voor AIESEC-ers.
Met zeven jaar China-ervaring en 6 jaar werkervaring in de sector, kan ik een ieder die stage wil lopen in China nog twee tips meegeven:
- Hoe hoger je verwachtingen, hoe slechter je ervaring. China is een land in opkomst, maar zelfs Beijing en Shanghai liggen qua ontwikkeling op sommige vlakken nog steeds achter op West-Europa. Niet alles is tip top geregeld en als je niet bereid bent de hoofdprijs te betalen voor bijvoorbeeld je huisvesting, moet je er op rekenen dat je her en der problemen gaat ondervinden. Kom open-minded naar China en je gaat een geweldige tijd tegemoet.
- De Chinezen hebben een andere cultuur en andere gebruiken. Er zijn Westerlingen die het nodig vinden om daar op neer te kijken en de Chinezen als minderwaardig te zien, terwijl ze zelf te gast zijn in het land. Wat we niet willen is dat we in de toekomst niet meer welkom zijn in China en daarom is het belangrijk om respect te tonen, al begrijp je soms niet waarom of wat. Dat vragen we in Nederland toch ook van buitenlanders!
Verder lezen over stage lopen in China? Nuttige informatie vind je ook in dit artikel en op onderstaande websites:
Nuffic: Info over studie in het buitenland
Neso China: Over studeren in China
Netherlands Alumni Network China (netwerk voor Chinezen & Nederlanders die in Nederland hebben gestudeerd of onderzoek hebben gedaan)
Dit is het eerste artikel in een serie over stage lopen in China. In de vervolgartikelen wordt uitgebreid ingegaan op het hoe en wat van de drie verschillende manieren om stages te vinden in China. Klik hier voor het tweede artikel over commerciële stagebemiddelingbureaus. De artikelen worden geschreven door Ferry Rebergen en Maysha Lin, voormalige general managers van twee vooraanstaande stagebemiddelingsbureaus in China. Beiden delen graag hun kennis en ervaringen op China2025.nl.
Waarom stage lopen in China ten zeerste door mij wordt afgeraden:
Nederlandse studenten, denk alsjeblieft aan je eigen gezondheid!
Why an internship in China is strongly discouraged by me:
Dutch students, please think of your own health!
Chinese School Closed After Suspected Pollution Causes Mass Nosebleeds
http://www.theepochtimes.com/n3/283229-chinese-school-closed-after-suspected-pollution-causes-mass-nosebleeds/
Epoch Times d.d. 10 september 2013
Honderdduizend kilo dode vis in Chinese rivier (de Volkskrant d.d. 4 september 2013):
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2812/China/article/detail/3503782/2013/09/04/Honderdduizend-kilo-dode-vis-in-Chinese-rivier.dhtml
In Centraal-China is in een rivier zo’n honderdduizend kilo dode vis aangetroffen. De vissen zijn vergiftigd door ammoniak afkomstig van een chemische fabriek, aldus de Chinese autoriteiten.
China erkent kankerdorpen in China (NOS d.d. 22 februari 2013):
http://nos.nl/artikel/477262-china-erkent-kankerdorpen.html
Watervervuiling (Beurs, 2 april 2013): http://www.beurs.com/2013/04/02/de-chinese-watervervuiling-is-schokkend/19867
16.000 dode varkens ontdekt in rivier in China (Nieuwsblad BE d.d. 25 maart 2013): http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130325_058
1.000 dode eenden ontdekt in rivier in China (Telegraaf d.d. 25 maart 2013):
http://www.telegraaf.nl/buitenland/21419554/__Veel_dode_dieren_in_Chinese_rivier__.html
Voedsel schandaal in China, top 9 gevaarlijke voedsel: (lijst van negen gevaarlijke voedsel d.d. 29 juli 2013)
http://www.thecontroversialfiles.net/2013/05/chinas-top-9-fake-foods.html
Top vijf lijst van geïmporteerde voedsel uit China met waarschuwing dat men ze moet vermijden (Epoch Times d.d. 6 augustus 2013)
http://www.theepochtimes.com/n3/231731-top-5-imported-foods-from-china-you-should-avoid/