Het is de eerste dag van het maanjaar 4714 en het Jaar van de Geit is officieel voorbij. Maanjaar 4713 was een turbulent jaar waarin veel is gebeurd dat kenmerkend is voor de huidige stand van zaken in China. In dit artikel blik ik terug op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar die mij het meest zijn bijgebleven. En ik waarschuw u alvast; het is helaas niet zo rooskleurig.
Rampen
De beelden van de Tianjin explosies staan gebrand op vele netvliezen: grote hoeveelheden illegaal opgeslagen giftige chemicaliën kwamen tot ontploffing in de ergste chemische ramp in de geschiedenis van China. Er vielen 173 doden en meer dan 700 mensen raakten gewond, waaronder honderden brandweerlieden. Direct na de ramp leefden miljoenen mensen in angst voor giftige neerslag. De Tianjin-ramp groeide uit tot een symbool voor de hoge kosten van de snelle industrialisatie in een politiek systeem dat bol staat van corruptie. Drie dagen geleden is het officiële onderzoeksrapport uitgekomen waarin 123 mensen worden aangewezen als verantwoordelijken voor de ramp.
Tegenwoordig staat informatie zo snel op sociale media, dat de Chinese overheid niet meer in staat is om alles te censureren. De overheid kan het publiek niet meer in het donker te houden over wat er nu echt gebeurt.
De Shenzhen aardverschuiving in december was het gevolg van het overtreden van veiligheidsmaatregelen van het terrein waar bouwafval werd gestort. Door nalatigheid werd de overvolle stortplaats te lang gebruikt, en na een zware regenval kwam een enorme berg met modder en afval in beweging. Meer dan 30 gebouwen werden bedolven, 69 mensen kwamen om het leven en 900 mensen moesten geëvacueerd worden. Volgens de autoriteiten in Shenzhen besloeg het rampgebied meer dan 380,000 vierkante meter.
China beleefde een jaar gevuld met dodelijke rampen waarin opviel hoe vaak deze rampen het gevolg waren van menselijk handelen.
Mensenrechten
Xi Jinping’s woorden over het ontwikkelen van een rechtsstaat in China weerklinken niet in de acties van zijn regering. Mensenrechtenactivisten hebben het zwaar te verduren gehad afgelopen jaar. Volgens de vijf jonge feministen die zelf een maand lang in detentie zaten voor het plannen van een actie tegen ongewenste intimiteiten in het openbaar vervoer, zit China in de ergste periode van onderdrukking en schending van mensenrechten van de afgelopen decennia.
In de zomer zijn meer dan 250 mensenrechtenadvocaten, activisten en juridische medewerkers op het matje geroepen, opgepakt of simpelweg “verdwenen”. Onder hen de prominente mensenrechtenadvocaat Pu Zhiqiang die onlangs is veroordeeld tot 3 jaar cel en intrekking van zijn advocatenvergunning. Het waren niet alleen Chinese mensenrechten voorvechters die hard werden aangepakt; de Zweed Peter Dahlin werd vorige maand opgepakt en een paar weken opgesloten totdat hij na een “publieke” bekentenis op nationale tv het land werd uitgezet.
In december werd het centrum voor rechtsbijstand voor vrouwen onder leiding van de advocate Guo Jianmei op bevel van de overheid gesloten. En nog steeds zijn er veel vragen over de boekhandelaren in Hong Kong die eind vorig jaar verdwenen; nu is pas bekend geworden dat ze zijn opgepakt en worden vastgehouden door de Chinese politie op het vasteland van China.
Het einde van het eenkindbeleid
De zeer omstreden maatregel werd in 1979 ingevoerd om de sterke bevolkingsgroei af te remmen en zodoende hongersnood, werkloosheid en armoede te bestrijden. 35 Jaar later heeft het geleid tot een vergrijzing en een overschot aan vrijgezelle mannen. Het eenkindbeleid is in oktober 2015 officieel veranderd naar een tweekinderenbeleid.
Het is maar de vraag of Chinese stellen nu ook massaal voor twee kinderen gaan want ondanks de versoepeling van het beleid in voorgaande jaren besloten veel gezinnen alsnog om geen tweede kind te nemen omdat ze het zich niet kunnen veroorloven.
Economische erkenning en onrust
Het IMF besloot eind 2015 om de Chinese munt te erkennen als wereldvaluta, samen met de Amerikaanse Dollar, de Euro, de Japanse Yen en de Britse Pond. Dit is tevens erkenning van China als economische wereldmacht en een statussymbool waar de Communistische partij al lang naar uitkeek. Tegelijkertijd is de economische groei van China het laagst in 25 jaar. Nieuwe tijden breken nu aan waarin de Chinese economie een andere richting in moet slaan.
Rood alarm voor luchtvervuiling
Voor het eerst sinds de introductie in 2013, kondigden de autoriteiten in Peking het rode (hoogste) alarm voor luchtvervuiling af. Hoewel de ergste luchtvervuiling toen al was geweken, ziet Greenpeace East Asia het als een positief teken dat de lokale overheid inspanningen verricht om de burgers te beschermen tegen luchtvervuiling. Met het luiden van het rode alarm worden scholen geadviseerd de deuren te sluiten, worden bouwwerkzaamheden stilgelegd en gelden er restricties voor auto’s.
Zero visibility, zero breathability: this is what its like driving through Beijing at 12 pm, pm2.5 near 600 pic.twitter.com/32PaKanTzS
— Jonah Kessel (@jonah_kessel) December 1, 2015
Hopelijk gaat het Jaar van de Aap ons optimistischer nieuws brengen uit China. Ik wens u in ieder geval een gelukkig Chinees Nieuwjaar!
Het valt mij op dat in het artikel vooral de nadruk ligt op negatieve/minder goede gebeurtenissen in China. Er wordt volledig voorbijgegaan aan de prestatie die China levert op de mega vooruitgang in welzijn, op het gebied van de armoedebestrijding en de turbulente economische groei die nu wat minder is, vooral onder invloed van de neergang van het Westen. De economie normaliseert zich nu weer, waarbij China zich ealiseert dat dit beter is voor het milieu.
m.a.w. : De westerse bril viert hier hoogtij.
Anna, de punten die je noemt zijn zeker positief maar gelden volgens mij niet specifiek voor 2015 maar voor de afgelopen decennia. Heb je ook voorbeelden over het afgelopen jaar? Ik kan er zelf niet zo snel een bedenken.
Ed
De best geplaatsten die een antwoord kunnen geven op Ed zijn de Chinezen zelf. Hoe kijken zij naar de afgelopen jaar en welke gevoelens hebben ze hierover?
De realiteit is dat er zowel positieve als negatieve punten te benoemen zijn, maar wat is het eindsaldo voor de modale burger in China?
In het Jaar van de Geit is de koopkracht (inkomen en vermogen) blijven stijgen. De sociale bescherming is verbeterd. Corruptie wordt verder aangepakt. Milieuverontreinigingen worden beter bestreden. Er waren hervormingen in de gezondheidssector en onderwijs. Mensenrechten zijn erop vooruitgegaan. Ontsluitingen van achtergebleven gebieden zijn verder uitgewerkt. Enz. enz.
M.a.w. er is in het Jaar van de Geit verder gewerkt aan de opbouw van de Chinese Droom. Berichten uit de westerse media zullen je deze beelden niet geven. Praat eens met je Chinese partner en vrienden. Vergeet ook niet hun ouders en grootouders ermee te betrekken. Kleine gebeurtenissen hebben invloed op het geheel op lange termijn.
Ik sluit me grotendeels aan bij de reacties van Lok. Er is altijd negative beelden en berichten van China geweest. wij zien het bijna nooit positieve punten (gebeurtenissen) van China uit de westerse media. Onderwerp over China ging altijd slechte of minder beelden, of over geen democratie van de communistische partij (een slechte partij in de Westerse bril ). China is steeds vooruitgegaan en is steeds beter geworden, maar we zien het niet.
Beste Lok en Jie,
Ondanks dat ik het niet per definitie met jullie eens ben zou een andere kijk op de zaak zeker verfrissend zijn. China2025 is een crowdblog dus ik nodig jullie graag uit om net als ik en andere bloggers een bijdrage te leveren met een artikel van max. 1000 woorden. Idee?
Mvg,
Ed
Aan Ed en anderen,
Om een evenwichtig beeld te krijgen moeten we rekening houden met visies langs (minstens) beide zijden. Even over de omheining kijken is altijd een intellectuele verrijking. We leren niet alleen meer over de ander, maar ook over onszelf.
Het voorstel om artikels met een andere kijk te leveren zal ik serieus overwegen. Maar er bestaat nu al voldoende Chinees materiaal (in westerse talen) over China. De ‘Vrije Pers’ in Europa/het Westen beschouwt deze meestal als scheefgetrokken, maar is dat niet hetzelfde verwijt langs de Chinese kant?
Ook voor het Nederlandstalig gebied bestaan er initiatieven waarbij nieuws over China uit Europa/het Westen en uit Chinese bronnen worden belicht. Ik heb nergens belangen bij en wil ook geen reclame maken. Op ‘news.google.nl’ of ‘news.google.be’ bekom je veel artikels met een andere kijk als je de zoekterm ‘china infosite’ invoert.
Mvg,
Lok
Dank allen voor de reacties! Zoals ik in mijn verhaal heb gezegd, beschrijf ik de gebeurtenissen van afgelopen jaar die mij het meest zijn bijgebleven. En daar zitten gebeurtenissen bij die niet positief of optimistisch zijn en die mij geen rooskleurig beeld hebben gegeven van China. Het feit dat ik met een westerse bril naar de gebeurtenissen kijk is ook niet vreemd aangezien ik meer Nederlands ben dan Chinees. Vergeet ook niet dat de manier waarop ik online informatie vind niet wordt gehinderd door een censuur machine zoals wel het geval is voor de meeste mensen in mainland China. Natuurlijk zien wij als westerse buitenlanders niet precies hetzelfde als wat de Chinese mensen in mainland China zien, net zomin als dat zij hetzelfde zien als wij. Daarom is het goed om in het achterhoofd te houden wat de invalshoek van een artikel en de auteur is.
Zoals Ed al aangaf is dit een crowdblog en is iedereen welkom om een blog in te sturen! Ik zou bijvoorbeeld graag een helder artikel willen lezen waarin duidelijk wordt beschreven waarom het juist wel goed gaat met China en hoe de levens van de mensen zijn verbeterd op het gebied van mensenrechten zoals vrijheid van meningsuiting of veilige arbeidsomstandigheden of eerlijke en rechtvaardige processen ter oplossing van landdisputen om maar een paar onderwerpen te noemen. Het zou zeker interessant en welkom zijn om daar iets positiefs over te lezen!
In het artikel staan er geen noemenswaardige foute feiten, maar de focus is westers. De kritiek betreft niet inhoudelijk, maar de manier van kaderen van deze feiten. Het had ook anders gekund: met inbegrip van een Chinese invalshoek. Dat was de boodschap.
Beide visies zijn ‘objectief’ correct, maar dan elk vanuit zijn standpunt. Het heeft geen zin om een ander artikel te schrijven waarom het juist wel goed gaat met China. Elk zo’n artikel is een monoloog, hoe goed bedoeld ook. Wat er ontbreekt is een wil tot dialoog met wederzijds respect en begrip. Het is zeker geen persoonlijke aanval op de auteur, maar een oproep tot cultuurrelativisme, zelfreflectie en dialoog: een oproep aan iedereen.
Specifiek op de laatste reactie van Maysha:
Het Westen legt graag de focus op burgerlijke vrijheden, maar vergeet dat zulke vrijheden gecorreleerd zijn aan een stevige economische welvaart met een stabiele politieke omgeving. Chinezen hebben een totaal andere focus op hun eigen situatie. Zij willen vooral een grotere koopkracht en een stabiele samenleving (d.i. de Chinese Droom). Het zijn onmisbare voorwaarden voor een betere situatie van de burgerlijke vrijheden. Mensenrechten in Europa en in China van beide kanten bekeken:
http://www.madariaga.org/publications/madariaga-papers/747-regards-croises-entre-chine-et-europe-sur-les-droits-de-lhomme
Mensen die echt bezorgd zijn om de mensenrechtensituatie in China moeten zich dus actief inzetten voor meer economische welvaart en voor stabiliteit in de Chinese samenleving. Zo dragen ze rechtstreeks bij tot een betere mensenrechtensituatie in China.
Hoe ervaren Chinezen de eigen mensenrechtensituatie?
http://www.worldvaluessurvey.org/WVSOnline.jsp
Kies bijv. voor de periode 2010-2014 en vink ‘China’ en ‘Nederland’ aan; de volgende vragen zijn interessant:
V62.- Aims of respondent: first choice
V114.- Confidence: The courts
V141.- How democratically is this country being governed today
V142.- How much respect is there for individual human rights nowadays in this country
We zien dat Chinezen belang hechten aan andere domeinen dan bijv. Nederland. Chinezen vinden over het algemeen dat hun individuele mensenrechten goed gerespecteerd worden, beter dan Nederlanders.
Tenslotte voor mensen die van cijfers houden, het Witboek over mensenrechten in China:
http://www.chinadaily.com.cn/china/2015-06/08/content_20940191.htm
Lok,
Ik las vandaag deze lange, maar zeer complete uiteenzetting van Kaiser Kuo. Ik ben het grotendeels met hem eens m.b.t. de manier waarop westerse media tegen China aankijken. Goed voor China2025 lezers om ook eens te lezen:
https://www.quora.com/Why-do-many-people-feel-that-Chinese-cant-possibly-be-basically-ok-with-their-government-or-society/answer/Kaiser-Kuo?srid=h6K&share=5dde82d7
Ed
Interessant artikel van Ed. Het geeft op een gestructureerde manier weer waarom er een betekenisvolle discrepantie is tussen westerse en Chinese visies over gebeurtenissen in China. Zoals Kaiser Kuo het zelf aangeeft, zelfs zo’n lange tekst is geen complete lijst. Er kunnen bibliotheken vol geschreven worden over de oorzaken, maar het bestaan van deze discrepantie is niet te ontkennen. De vraag blijft hoe we ermee moeten omgaan.
We leven in een wereld waar de kenniscreatie steeds meer gebeurt volgens Chinese normen en waarden. Indien we er geen waarde hechten aan dit gigantisch reservoir aan kennis, missen we misschien wel de volgende kennisrevolutie. Alleen daarom al is het belangrijk ook even het Chinese perspectief te bekijken zonder noodzakelijk eens te zijn met de conclusies.
China2025.nl is een crowdblog over China. Het heeft een open karakter en toegankelijk voor iedereen. Elk artikel is dus in zekere zin een openbare statement in tegenstelling tot een persoonlijk dagboek dat in de privésfeer thuishoort. Als een redactielid een artikel schrijft, ook al is het in eigen naam, dan wordt er een signaal uitgestuurd over de visie van de (hele) redactie. Daarom is het een meer ‘correcte’ houding om zich meer neutraal op te stellen, tenzij dat juist niet de bedoeling is.
China2025.nl heeft als doel om kennis over China te vergroten. Om dat doel te bereiken is kennis vanuit westerse en Chinese perspectieven nodig. We kunnen ons afvragen of de redactie niet het voortouw moet nemen en het goede voorbeeld moet geven.
Beste Jennifer en anderen,
We proberen met de artikelen op China2025.nl altijd een zo genuanceerd mogelijk beeld van China te geven. Inderdaad wel met name vanuit een Nederlands perspectief gezien, omdat ons blog nu eenmaal door en voor Nederlanders wordt geschreven. Daar zitten veel positieve verhalen bij en af en toe ook kritische geluiden.
Voor individuele redactieleden geldt dat wat mij betreft precies hetzelfde. Wij schrijven zelf artikelen die de ene keer wat positiever zijn en de andere keer wat minder. Als het maar wel gefundeerd is en op waarheid berust en dat is in dit artikel ook het geval. Ik vind dat je gelijk hebt als je bedoelt dat het crowdblog in zijn geheel in balans moet zijn. Maar als het afzonderlijke artikelen betreft dan hoeft dat niet altijd neutraal te zijn, want dan wordt het naar mijn idee juist minder interessant.
De redactieleden doen dit uiteindelijk allemaal vanuit een persoonlijke interesse en fascinatie voor China. We doen dat vrijwillig omdat we het belangrijk vinden om in Nederland het begrip over China te vergroten. En juist om meer diepte in de discussies te kunnen krijgen. Daar zit dus juist wel een wil tot dialoog en wederzijds begrip in waar Lok aan refereert.
Wij geven op het blog ook graag de ruimte aan een Chinees geluid, dus iedereen die vanuit een Chinees perspectief wil bijdragen is meer dan welkom om artikelen in te sturen. Het blog wordt daar uiteindelijk zeker beter van. Veel dank voor je suggestie dus.
Groet,
Rutger Brouwer