
Foto: Jonah M. Kessel
Vandaag is het de laatste dag van het maanjaar 4712. Het Jaar van het Paard loopt met luide knallen en spetterend vuurwerk vanavond ten einde en wordt afgelost door het Jaar van de Geit (ook wel Schaap of Ram genoemd). De stalletjes met vuurwerk zijn weer overal te vinden, al zijn ze lang niet meer zo prominent aanwezig in het straatbeeld als voorheen.
Met elke oudejaarsavond die ik vier, (Chinees of Nederlands) vind ik het belangrijk om terug te kijken op het jaar dat verleden tijd gaat worden. Met mijn achtste Lentefeest voor de deur, wil ik daarom graag met jullie terugblikken en mijn top 5 van belangrijke gebeurtenissen van het afgelopen jaar met jullie delen. Het zijn gebeurtenissen die naar mijn mening tekenend zijn voor de huidige situatie in China en grote potentie hebben tot verregaande consequenties.
1. De prodemocratische protesten in Hong Kong.
De Paraplu Beweging in Hong Kong is van ongekende grootte en belang geweest maar zoals Adrienne Simons eerder op China2025 schreef, is politieke verandering moeilijk te bewerkstelligen als een bijna almachtige China de lakens uitdeelt. CY Leung en China gaven geen duimbreed toe; de maandenlange protesten eindigden na 11 weken in december zonder succes. Ze zouden zelfs onbedoeld geleid kunnen hebben tot een groter vertrouwen van Beijing in CY Leung. Ondanks deze uitkomst, is de protestbeweging nog springlevend. Met de nieuwe slogan “We’ll be back”, stroomden recent de gele paraplu’s weer door de straten in hartje Hong Kong. De buiten-proportionele berichtgeving in de media ten tijde van het begin van de Paraplu Beweging is uitgebleven. Maar de prodemocratie activisten beseffen zich maar al te goed dat ze het momentum niet mogen verliezen. Het is de vraag of de voorheen apolitieke jeugd van Hong Kong inderdaad het hoofd en het hart heeft om te volharden in dit keiharde politieke spel. Kan deze David tegen haar almachtige Goliath op de lange termijn echte verandering teweeg brengen?
2. De Gmail en VPN crackdown.
Bijna alle Google producten werden in juni (rond de 25ste verjaardag van Tiananmen) al geblokkeerd. Eén van de uitzonderingen was Gmail via de IMAP, SMTP en POP3 protocollen. Hiermee kon je via apps als Apple iPhone’s Mail en Outlook zonder VPN je Gmail gebruiken. Tot aan eind december, toen er een volledige crackdown kwam op Gmail. Ook al duurde dit “slechts” vier dagen, het zorgde voor een golf van frustratie onder Chinese en buitenlandse internetgebruikers in China. Het resulteerde ook in een (gedwongen) toename van gebruik van VPNs (Virtual Private Networks zijn een veelgebruikte manier om gecensureerde websites te bezoeken), meteen gevolgd door een agressieve aanval op het gebruik van VPNs begin januari. De aanval was tevens specifiek gericht op iOS-apparaten; geen enkele VPN op een iPhone of iPad werkte meer. Eén van de grootste VPN-bedrijven die in China opereert, Astrill, bracht vervolgens een update van haar mobiele app uit die het probleem met de iOS-apparaten kon oplossen. Even leek het alsof de Chinese appstore vervolgens geblokkeerd werd, maar dit was maar van korte duur, of wellicht een onschuldige storing. Het kat-en-muisspel met de VPNs is echter nog continue gaande. Het is zorgwekkend om zo duidelijk te merken hoe na elke inperking het internet in China stukje bij beetje kleiner wordt.

Bericht van VPN provider Astrill, januari 2015
3. De ondergang van Zhou Yongkang.
Waar de Bo Xilai veroordeling een schets was van de anti-corruptie campagne van Xi Jinping, is de ondergang van Zhou Yongkang het meesterwerk dat de stijl van Xi’s campagne typeert. Sinds de veroordeling van de Bende van Vier in 1980 is het niet meer voorgekomen dat politici op dat niveau werden beschuldigd, onderzocht èn publiekelijk veroordeeld. “Zhou behoorde tot het 18e Partij-Congres in het najaar van 2012 tot “curie van de curie”, het zeven leden tellende ‘Staand Comité van het 25 leden tellende Politbureau’, een ‘super-cabinet’ boven de staatsraad, de regering.” (Kemenade, 2014). Andere corruptie-tijgers die zijn gevallen onder het Xi regime zijn o.a. voormalig vice-directeur van de nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie, Liu Tienan, de hoogste man van CCTV-2, Guo Zhenxi, en Su Rong, de voormalige vice-voorzitter van China’s hoogste politieke adviesorgaan. Hij is vorige week officieel uit de Communistische Partij gezet.
Het is duidelijk dat het in deze anti-corruptie campagne menens is maar er is één vraag die China observatoren in binnen- en buitenland zichzelf continue stellen: “Is de campagne echt bedoeld om corruptie tegen te gaan of is het een verkapte manier van Xi om zijn vijanden uit te schakelen zodat hij de richting van de Partij kan herschikken naar zijn visie?”
4. China is officieel uitgeroepen tot de grootste economie in de wereld.
Het IMF gebruikt de koopkrachtpariteit (reële koopkracht) om de economische omvang van landen met elkaar te vergelijken. Volgens hun rapport uit oktober is China nu officieel de grootste economie geworden en stoot hiermee de VS na 142 jaar van de troon. Echter, economische experts zeggen dat de koopkrachtpariteit niet het beste criterium is om de omvang van een economie te meten. In absolute waarde bijvoorbeeld, blijft het bruto binnenlands product van China kleiner dan dat van de VS. In de grafiek hieronder is duidelijk te zien hoe snel China is gestegen ten opzichte van de andere economische grootmachten. Het feit dat het IMF deze conclusie heeft getrokken, is een historisch moment in de economische wereldgeschiedenis. Ondanks dat er onenigheid is over de beste methode voor het meten van de omvang van een economie, valt niet te ontkennen dat China snel de grootste zal zijn, ongeacht welke officiële meetmethode er wordt gehanteerd.
5. China tekent milieu-verdrag met de VS.
In november hebben China en de VS voor het eerst een klimaatakkoord getekend. De twee grootmachten gaan samen strijden tegen de uitstoot van broeikasgassen. China heeft beloofd haar uiterste best te doen om de CO2-piek rond 2030 te bereiken en te streven naar een percentage van 20% aan niet-fossiele brandstoffen in het totale primaire energieverbruik.
De belofte van China klinkt wellicht niet heel indrukwekkend maar volgens sommige analisten is het een zeer ambitieuze en relevante aankondiging in de strijd tegen de emissie van broeikasgassen. Vooral gezien de hoge snelheid waarmee de emissies in China stijgen. Het land is op het gebied van energie een groot tegenstrijdig monster. China is de grootste producent en consument van steenkool in de wereld, maar tevens de grootste investeerder in duurzame energie. Dit verdrag met de VS is een politieke doorbraak aangezien de twee grootmachten in het verleden continue de voortgang in de internationale klimaatonderhandelingen hebben bemoeilijkt. Of de impasse nu echt doorbroken is, moet nog blijken tijdens de klimaattop in Parijs in december 2015.
Dit is mijn lijst van de 5 belangrijkste gebeurtenissen in dit Jaar van het Paard. Ik ben benieuwd om te horen wat volgens jou de belangrijkste gebeurtenissen zijn geweest in China. Deel ze met ons in de opmerkingen!
De redactie van China2025.nl wenst iedereen een gelukkig Chinees Nieuwjaar!
Hoi Maysha,
Leuk stuk en 5 duidelijke trends. Als ik zelf nog een paar moest toevoegen:
– Beursgang van Alibaba
– Diversificatie van Internetbedrijven (financiële diensten, gezondheidszorg, entertainment, Internet of Things)
– Verdere terugloop van gebruik van Sina Weibo en groei van WeChat
– Toename van terroristische aanslagen in en buiten Xinjiang
– Groeiend aantal crackdowns op buitenlandse bedrijven voor corruptie, monopolisme, etc.
Ed
Hi Ed,
Dank voor je reactie! Inderdaad, de beursgang van Alibaba heeft het net niet gered op mijn lijstje, maar ik ben het met je toevoegingen eens. Samen zou dat een mooie top tien zijn. 🙂