Op één avond werden veel van onze hopen bevestigd: dat er ruimte is voor de Aziatische stem, dat er nood is aan interconnectie, zowel tussen de jongeren onderling, die vaak geboren zijn tussen twee culturen, als tussen de jongere en oudere generatie in.

We zagen gezichten die oplichtten omdat ze eindelijk herkenning vonden, we hoorden gelach omdat sommige zaken nu eenmaal té herkenbaar zijn.

Al deze mensen van zowel Aziatische afkomst en hun vrienden met een bloeiende interesse ervoor, hadden zich op een nazomerse avond verzameld in de studentenstad Leuven, België. Het was de openingsnacht van Untold Asian Stories, opgericht door drie vrouwen met Aziatische roots; Lotus Li, Ann Li, en Emily.

De ongeziene en ongehoorde kant

Hoe zal ik het noemen? Een initiatief, een platform, een social-media project… Het belangrijkste doel van Untold Asian Stories is ten slotte om de ongeziene en ongehoorde kant van het Aziatitische leven te tonen.

In de media is er een schat aan discriminatieverhalen te vinden wanneer het over Chinezen en andere Aziaten gaat. Oftewel gaat het over misrepresentatie, oftewel wordt er bericht gegeven over zaken waarbij de bevolking van een bepaald land over één kam wordt geschoren. In beide gevallen worden de culturele en menselijke aspecten van de Aziatische identiteit overgeslagen. Deze leegte willen wij opvullen.

Aziatische representatie in Vlaanderen

Tijdens die avond werd er samen gekeken naar een Belgisch-Chinese kortfilm, dan de Amerikaans-Chinese film “The Farewell” (dir. Lulu Wang). Dit opende de weg naar dialoog. Jongeren kwamen naar voren om te vertellen hoe ze realiseerden dat ze nog niet zo een community-gevoel hadden gekend, en dat dit initiatief de start zou kunnen zijn van zo’n community. Het bleek dat veel van de aanwezigen op hun eigen manier terug naar hun roots aan het zoeken waren. De energie die deze respons bracht gaf ons de ultieme bevestiging: het is de juiste tijd voor zo’n verandering.

Untold Asian Stories wil werken met artistieke projecten, evenementen, workshops en partners om zo de Aziatische gemeenschapsgevoel én correcte representatie in Vlaanderen te realiseren. Op dit moment is het lopende project een galerij aan interviews met alledaagse mensen van Aziatische afkomst, die spreken over een speciaal moment in hun leven. We tonen hiermee de verscheidenheid aan die hun verhalen zo rijk maken.

Bezoek onze website: www.untoldasianstories.be

Instagram: @untoldasianstories
Facebook: Untold Asian Stories