Anouk Rees is Sinoloog en Online Marketing Consultant. Ze heeft twee jaar in China gewoond voordat ze besloot om Sinologie te gaan studeren in Leiden. Na haar studie raakte ze geïnteresseerd in Chinese social media. Een opleiding hiervoor bestaat nog niet, dus is ze bij een online marketingbureau in de leer gegaan. Naast deze online bezigheden, helpt ze met het organiseren van een jaarlijks terugkerend kinderevenement in Amsterdam. Ze vindt veel dingen leuk maar vooral zwemmen in de zee, fotografie & film, hedendaagse & Chinese kunst en thee. Als ze naar China reist, brengt ze het liefst een bezoek aan Shanghai en het dorpje Yaoli, waar ook heel lekkere thee te vinden is. En regelmatig post ze al die leuke dingen op Weibo. Volgen mag!
1 PostArdi Bouwers is eigenaar van China Circle, gespecialiseerd in communicatie, beeldvorming en media in China. Bij de Universiteit van Amsterdam en Amsterdam University College geeft zij college over China in de 21ste eeuw. Voor de Wereldomroep heeft zij de succesvolle Chineestalige website Helan Online opgezet. In de jaren ’80 studeerde zij sinologie in Leiden en Nanjing. De afgelopen 35 jaar heeft zij China veelvuldig bezocht en het land enorme veranderingen zien doormaken. Daarover geeft zij lezingen en schrijft ze columns.
10 PostsBrechtje Spreeuwers is Sinoloog en architect/stedenbouwkundige. Momenteel werkt ze bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland als adviseur bij de afdeling Internationaal Innoveren. In haar vorige baan werkte ze als directeur China bij ontwerpbureau MLA+ in Rotterdam. Daarvoor vloog ze regelmatig naar China waar ze in het hele proces van ontwerp tot realisatie betrokken was. Daarnaast neemt ze regelmatig deel aan seminars en workshops die stedelijke uitdagingen in China behandelen en doet ze tegelijkertijd onderzoek naar verschillende onderwerpen rondom China.
8 PostsFien Riem behaalde haar bachelor en master sinologie aan de KU Leuven. Tijdens deze opleiding woonde en studeerde zij een jaar lang in Kunming waar ze nog verliefder werd op de Chinese taal en cultuur. Momenteel volgt ze een opleiding meubelmaker in Brussel, om op die manier ook haar creatieve kant te stimuleren. In de toekomst hoopt Fien een job te vinden die beide interesses combineert.
4 PostsHui-Hui Pan is oprichtster van Pan Asian Collective (PAC), strateeg en econoom met een grote passie voor eten. PAC brengt creatieven met Aziatische roots samen om te inspireren en hun zichtbaarheid te vergroten, en organiseert bijeenkomsten om mee te bouwen aan een inclusievere samenleving. Als Chinees-Nederlandse opgegroeid in Nederlandse Chinese restaurants, vindt Hui-Hui het belangrijk stereotyperingen en stigmatisering te doorbreken en op te komen voor Aziatische representatie. Ook blogt zij over eten via PanonFire. Hui-Hui studeerde internationaal en cross-cultural management in Washington en Chinees en internationale communicatie in Maastricht en Beijing.
5 PostsHuibert de Man is socioloog en is sinds zijn studie in het managementonderwijs werkzaam geweest. Tussen 2004 en 2015 gaf hij regelmatig les aan MBA-studenten in Nanjing. Daar ontwikkelde hij zijn belangstelling voor de Chinese maatschappij, taal en cultuur. Nog steeds, maar nu op iets meer afstand, houdt Huibert zich intensief bezig met de ontwikkeling van China, onder meer als recensent voor China2025.
53 PostsJoan Veldkamp is politicoloog en Azië-specialist. Ze woonde in Tokio en Shanghai en werkte daar als correspondent. In 2017 kwam haar boek uit: ‘Vrijhaven Shanghai; hoe duizenden Joodse vluchtelingen in China aan de Holocaust ontkwamen.’ Ze schrijft voor diverse media.
3 PostsJoost van den Hoek (1972) is stedenbouwkundige en werkt aan grootschalige opgaven in Nederland en China. Afgelopen decenium was Joost betrokken vanuit Shanghai aan uiteenlopende opgaven in vele tientallen Chinese steden en regios. In 2020 keerde Joost met gezin vanuit de Franse concessie weer terug naar Amsterdam Zuid om zijn dochter in Nederland naar school te laten gaan. Joost is Director of Urban planning bij Inbo.
5 PostsJudith heeft ruim 10 jaar werkervaring in en met China. Na een studie Chinees en Internationale Communicatie, werkte ze in China voor de Europese Commissie en de Nederlandse overheid. Momenteel werkt ze in Oost-Nederland aan de internationalisering van het MKB. Judith schrijft al ruim 15 jaar over China, en is Managing Editor van China2025.nl.
57 PostsKathleen Ferrier woonde van 2013-2018 in Hong Kong. Ze volgt de ontwikkelingen daar en in de regio op de voet.
16 PostsLi-Anne (1990) is Sinoloog en heeft gewerkt in Beijing en Shanghai. Culturele verschillen, reizen en het leven in China zijn favoriete onderwerpen om over te schrijven en te praten. Ze werkt in het onderwijs op het gebied van interculturele communicatie en marketing.
18 PostsLilian Kranenburg, sinoloog (Universiteit Leiden, 1986) richtte in 2008 ChinaMoves en is mede oprichter van intercultureel training-bureau The China Trainers (2021). Als marktonderzoeker en marktentree strateeg werkte zij voor Engelse bedrijven namens de China-Britain Business Council met accent op MKB. Dankzij haar internationale werkervaring in Londen, China, Hongkong en Amsterdam kan zij Nederlands-Chinese bedrijven begeleiden met de optimalisering van hun interne communicatie door het geven van cross culture business trainingen. Op projectbasis werkt ChinaMoves samen met professionals in zowel Nederland als China. Zij geeft ook lezingen over China. In samenwerking met Leiden Asia Centre, co-organiseert Lilian China Cafés, voorheen gerealiseerd door China Kennisnetwerk Guanxi.
23 PostsRenske helpt bedrijven bij het succesvol zakendoen in of met China; bij de opstartfase of het doorvoeren van verbeteringen. Na haar studie Chinees in Maastricht en Beijing behaalde ze Cum Laude haar Master International Business Management for China in Londen. Met haar tweede bedrijf TOUTESTBELLE importeert ze al bijna 10 jaar tassen, o.a. vanuit China. Deze combinatie van theorie en ervaring levert een waardevolle combinatie op waarmee ze anderen graag verder helpt.
6 PostsRobert is Sinoloog in spé en sinds 1 juli 2020 een van de nieuwe redacteurs van China2025.nl. Zijn passie voor China was er al lange tijd, maar kwam écht tot uiting tijdens een exchangesemester aan de Chinese University of Hong Kong in 2014. Vandaar dat hij direct na het afronden van zijn Master HRM een vervolgopleiding Sinologie begon aan de KU Leuven en een succesvolle business startte als trainer interculturele communicatie. Sindsdien heeft hij meerdere periodes in China gewoond, gewerkt en gestudeerd, waaronder anderhalf jaar in Kunming. Nu is Robert terug in Nederland, en wil hij niets liever dan zijn fascinatie voor China delen met de enthousiaste lezers van China2025!
3 PostsFotograaf en curator Ruben Lundgren (1983), gevestigd in Beijing, studeerde in 2005 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en verhuisde kort daarna naar China, waar hij zijn master aan de Central Academy of Fine Arts in Beijing voltooide. Hij maakte naam binnen het conceptuele fotografenduo WassinkLundgren met publicaties als Empty Bottles (2007) en Tokyo Tokyo (2010). FOAM liet in 2013 een overzicht van hun werk zien. Hij werkt nu als fotograaf voor onder andere De Volkskrant en als onafhankelijke curator van Chinese fotografie. Samen met Martin Parr publiceerde hij The Chinese Photobook (2015) en met Timothy Prus MeNu (2018) een smakelijke verzameling van Chinese historische voedselfotografie.
4 PostsRutger studeerde Chinese taal en cultuur aan BLCU en aan de Central Academy of Drama in Beijing. Hij werkte als PR consultant bij een Chinees PR bureau en speelde als bassist bij de Chinese rockband Arrows made of Desire. In 2011 haalde hij zijn MBA aan Nyenrode met een scriptie over de vestigingsmotivaties van westerse Multinationals in het Westen van China. Rutger is initiatiefnemer van China2025.nl.
6 PostsSense Hofstede is promovendus aan de Nationale Universiteit van Singapore, waar hij de internationale betrekkingen bestudeert van China, Singapore en Taiwan.
5 PostsSilvia Marijnissen werkt al jarenlang als freelance literair vertaalster. Ze is co-vertaalster van de 18-eeuwse klassieker De droom van de rode kamer, en vertaalde Nobelprijswinnaar Mo Yan (Kikkers en De sandelhoutstraf) en Eileen Changs De liefde van een half leven. Het liefste vertaalt ze gedichten (modern en klassiek) omdat die altijd weer verrassen, of zoals de Taiwanese dichteres Hsia Yu schreef: ze ‘veranderen met het licht, zoals kattenogen’. In november 2021 en januari 2022 geeft Silvia online leesclubs Chinese poëzie.
2 PostsVincent Chang is jurist en historicus. Bij de Universiteit Leiden en het LeidenAsiaCentre verdiept hij zich in China’s moderne geschiedenis en hedendaagse internationale politiek. Daarnaast is hij gastonderzoeker bij een onderzoekscentrum in Chongqing dat onderzoek doet naar de Tweede Wereldoorlog in China. Vincent is de auteur van verschillende publicaties over de historische betrekkingen tussen Nederland en China, waaronder Forgotten Diplomacy: The Modern Remaking of Dutch-Chinese Relations, 1927–1950.
6 Posts