Floor_handshake

China recruitment-specialist Floor Nobels over werk in China

Floor Nobels werkte deze maand vanuit een strandtent op een Vietnamees eiland, een hotelkamer in Shanghai en heeft er net een drukke dag opzitten rond haar ‘thuisbasis’ Shenzhen. Ze is een digital nomad bij uitstek die wereldwijd en volledig virtueel werkt maar paradoxaal genoeg de beste mensen zoekt voor ‘ouderwetse’ vaste banen. Hoewel, ouderwets… niet voor niets is Floor neergestreken in het Silicon Valley van China. Als social media-expert en recruitment-specialist in de IT en marketingbranche zit ze daar waar het gebeurt: “Chinese merken als Alibaba en Tencent, het bedrijf achter China’s snelst groeiende social network WeChat, stralen eindelijk trots uit. Het markeert een nieuwe tijd”.

Ouders solliciteren mee

Nog geen twee jaar is ze bezig in Shenzhen, toch heeft Floor met haar Chinese compagnon al heel wat mooie merken begeleid in hun stap naar Azië of andersom. Floor, die ooit de bijnaam Mientje Ritsel kreeg van oud-collega’s, lijkt gemaakt om zaken te doen in China waar een informele aanpak en doorzettingsvermogen vaak hand in hand gaan. Ze vertelt enthousiast over haar laatste persoonlijke overwinning: Voor een grote Nederlandse klant regelde ze een licentie om te mogen adverteren via WeChat: “Ik denk dat ik wel vijftig marketeers gesproken heb, voor ik de juiste man ontmoette. Toen was alles opeens super snel geregeld”

Toch zijn het niet de grote successen maar juist ook de kleine voorvallen die het voor Floor interessant maken om in Azië te werken: “Een opdrachtgever bijvoorbeeld die, bij het voorstellen van een aantal kandidaten voor zijn openstaande functie, vraagt wat de ouders van de potentiële werknemers vinden van de baan. Zoiets fascineert mij. Het laat zien dat de cultuur echt anders in elkaar zit. Familie is belangrijk, ouders solliciteren mee. Een verhuizing naar een andere stad 3000 kilometer van je woonplaats, is aan de ene kant heel gewoon maar heeft ook impact op het familieleven en daar is een werkgever zich bewust van”.

Pippi Langkous-opvoeding in China

Floor_fotoHoe het met haar eigen familie zit, is net zo interessant om onder de loep te nemen. Ooit vertelde Floor in een interview dat ze haar twee dochters een Pippi Langkous-opvoeding geeft. In Denemarken, waar ze eerder woonde, vast een vanzelfsprekendheid maar ik ben benieuwd hoe het Villa Kakelbont-gevoel aansluit bij de Chinese context. Hier is opvoeden toch vooral een serieuze zaak die zelfs toekomstbepalend is voor de hele familie? Floor lacht hartelijk maar heeft wel degelijk nagedacht over dit onderwerp: “Wij slepen Zazi en Gala niet voor niets de wereld over. We hopen dat ze opgroeien tot zelfstandige autonome vrouwen die zich wereldburgers voelen en met zoveel mogelijk mensen kunnen communiceren om bruggen te kunnen slaan. In het Engels en Chinees gaat hen dat letterlijk al aardig af”.

Do as the locals do is het credo maar aan cv-building doen de meisjes niet zo fanatiek als hun Aziatische BFF’s: “Ik vind het ook vanuit mijn vak een interessant fenomeen waarom Chinezen graag hun viool en pianovaardigheden op een cv zetten”, aldus Nobels. “Bij het coachen van kandidaten probeer ik vooral het verhaal achter deze feiten te reconstrueren. Hoe word je dan de beste in viool? En wat heeft het je gebracht? Deel dàt met een potentiële werkgever en al die uren oefenen kunnen je wel degelijk een baan in Europa opleveren. Ik werk hier ook weer aan mij eigen cv”, vertelt ze verder, “Zo studeer ik naast mijn werk Chinees. Een heidense klus maar zo waardevol. Doordat ik inmiddels de basis beheers, ben ik niet langer een outsider.”.

Andere betekenis van werk

Dat een mooi cv niet alles zegt, weet Nobels ook uit ervaring. In China maak ik soms mee dat kandidaten zich in goed Engels uit lijken te kunnen drukken. Ze stellen zich uitgebreid voor en vertellen over hun opleidingen. Maar als ik dan met een vraag kom in simpel Engels, blijken ze niet te begrijpen wat ik wil weten.” Toch ziet ze veel potentie in China’s beroepsbevolking. “Ik spreek zoveel leuke en slimme professionals dat ik steeds meer werf voor Europese bedrijven”.

Werk betekent voor een Chinees iets anders dan voor een Nederlander, volgens Floor. Het gaat minder om zelfverwezenlijking en meer om beloning: “Niet dat harde knaken an sich belangrijk zijn, maar met geld kun je onderwijs en gezondheidszorg voor jezelf en je familie veilig stellen”. In dit deel van de wereld zijn goede sociale voorzieningen niet automatisch voor handen. Europeanen zouden ook zelfredzamer moeten worden en minder moeten uitgaan van zorg door de overheid nu de economische situatie aan verandering onderhevig is.

“Chinezen willen graag geld verdienen en zijn dus ook mobiel. Ze grijpen hun kansen veel sneller.” vindt Nobels. Onwillekeurig denk ik aan haar digital nomad-lifestyle: ‘When the winds of change blow, some people build walls and others build windmills’, zegt een Chinees spreekwoord. Als Nederlandse in Shenzhen, begrijpt Floor als geen ander hoe ze met de wind in de rug vooruit kan bewegen. Echt leven begint waar je comfort-zone eindigt.

Floor_QRWil je in contact komen met Floor Nobels link haar op LinkedIn en/of WeChat door deze QR code te scannen.