Onlangs gaf ik een lezing op de Hogeschool Zuyd in Maastricht, over maatschappelijk verantwoord ondernemen in China en werken als westerling in dat land. Ik heb zelf in vier jaar in China gewoond en gewerkt, en trainingen verzorgd op het gebied van werk vinden als westerling in China en het zoeken naar een ‘duurzame’ baan.
Reflecterend op mijn gesprek met de studenten Chinese taal en cultuur in Maastricht, maar ook de ervaringen van anderen gezien hebbend in China, heb ik een aantal tips opgesteld. Deze zouden het vinden van een baan met een studie Chinees iets makkelijker moeten maken, of een reden geven om een tweede master te behalen in een ander vak!
Hier zijn 4 tips voor studenten Chinese taal in Nederland:
Tip 1: Wees je bewust van je gebrek
Wees je ervan bewust, en dit lijkt misschien een open deur, dat 1.3 miljard mensen beter Chinees spreken dan jij ooit zult kunnen. En de miljoenen Chinese studenten aan Chinese universiteiten spreken en schrijven niet alleen beter Chinees, ze hebben ook nog een relevant vak geleerd buiten de taal om. Daarnaast spreken de meeste Chinese studenten ook nog Engels. Wat heb jij te bieden naast je relatief gebrekkige Chinees?
Tip 2: Ontwikkel je passie
Ontwikkel een passie naast Chinees. Nu je Chinees studeert, ontdek je ook wat je echt interessant vind aan China, aan de mensen, de cultuur. Zo ontdek je ook van jezelf wat je echt gaaf vindt om te doen. Houd je van vertalen? Of misschien juist van mensen helpen, en zou een baan bij een hotelketen je echte passie zijn. Houd je van de Chinese ondernemerscultuur? Misschien wil je dan zelf ondernemer worden, of je aansluiten bij een passievolle startende Westerse ondernemer in China om het ondernemerschap in de praktijk te ervaren.
Tip 3: Ontwikkel je talent
Studeren is een tijd van uitproberen, stages lopen en onderzoek doen. Denk goed na over die mogelijkheden om jezelf breed te ontwikkelen. Kijk naar de groeimarkten in Nederland waar Chinees spreken en denken een plus zijn, en spring daarop in.
Denk bijvoorbeeld eens aan de 280.000 Chinese toeristen die ieder jaar naar Nederland komen, en voor 2000 Euro per persoon inkopen doen. Giethoorn heeft in al haar bushaltes aankondigingen in het Engels en Chinees hangen om toeristen aan te trekken. Makelaars zien een toename van Chinese investeerders in appartementen (Rotterdam) en kasteeltjes (Achterhoek, Limburg). China komt naar ons toe, er zijn genoeg kansen om hier contacten te leggen waarin je jezelf kunt ontwikkelen als Nederlandse ondernemer, gastvrouw of -heer, of reisleider in Europa.
Tip 4: Ontdek je echte marktwaarde
Het is niet het feit dat je de Chinese taal hebt gestudeerd wat je interessant maakt voor Nederlandse of buitenlandse potentiële werkgevers. Voor jou zijn er honderden Chinezen die beter Chinees spreken. Wat je interessant maakt is dat je uit Europa komt, en Europa begrijpt. Daarom is het zo belangrijk om perfect Engels te kunnen spreken, en een ‘bruggenbouwersmentaliteit’ te ontwikkelen: hoe kan ik Nederland en Europa met China verbinden, in cultuur, ondernemerschap, idealen? En waarom wil ik dat doen? Wat zijn mijn idealen (passie) en wat is mijn talent? Als je deze vragen kunt beantwoorden, dan liggen er kansen klaar.
Fijn artikel! ….Totdat je inderdaad echt zaken gaat doen met (Mandarijn) Chinezen of voor een Chinees bedrijf gaat werken, of met (Mainland) Chinese collega’s moet werken. Dan pas ga je ontdekken dat het echt vervelende, onaangename, niet prettige, zeer rechtlijnig, bijzonder inflexibele mensen zijn. Afspraken worden vaak niet nagekomen als het hun beter uitkomt, alles wordt uit de kast getrokken om bij “de baas” in de gust te vallen, ze zeggen wat ze niet menen en willen (soms schaamteloos) ten koste van anderen hogerop komen. Been there, done that!
Ja beste mensen, er valt inderdaad veel geld te verdienen aan Chinezen en de Chinese economie. Daardoor heb ik helaas regelmatig het gevoel dat wij onszelf gaan verloochenen om ze alleen maar te “pleasen”.
Groet en succes, Chris Khouw