Met de lancering van de campagne Stop Hanky Panky Shanghai wil Asian Raisins mensen bewust maken van de negatieve gevolgen van het zogenaamde verjaardagslied Hanky Panky Shanghai. Het wordt tijd dat de klas een inclusieve leeromgeving wordt voor alle kinderen. Om dat te realiseren is natuurlijk een inclusief verjaardagsfeest nodig. Het is daarom tijd voor leraren, schoolbesturen, ouders en educatieve vrijwilligers om afscheid te nemen van het lied Hanky Panky Shanghai!

Met deze campagne streeft Asian Raisins naar een leuk verjaardagsfeest voor ieder kind. Met behulp van een crowdfunding wil Asian Raisins genoeg geld ophalen om de campagnematerialen te kunnen bekostigen.

Maar Hanky Panky Shanghai is toch niet racistisch?

Als jij niet Oost- of Zuidoost-Aziatisch bent, is het misschien moeilijk te begrijpen waarom het zingen van dit lied zo kwetsend is. Of misschien heb je er nog nooit bij stilgestaan dat het kwetsend is. Iedereen heeft toch alleen maar goede bedoelingen tijdens het zingen? Toch kennen veel Oost- en Zuidoost-Aziatische Nederlanders het gevoel van onbehagen dat verjaardagen op de basisschool gaven. Niet alleen op de eigen verjaardag, maar ook op die van anderen, werd en wordt het lied Hanky Panky Shanghai vaak gezongen.

Tijdens het zingen van dit ‘verjaardagslied’ worden vaak racistische gebaren gemaakt, zoals de ooghoeken met de vingers naar de zijkant trekken of de handen bij elkaar doen en buig bewegingen maken. Iets dat ik me nog goed kan herinneren van vroeger, en ik denk dat ik niet de enige ben, is dat de leerkracht dan zei: “Jij hoeft geen spl**togen te trekken want die heb jij al”. Eigenlijk toch te raar voor woorden? Hanky Panky Shanghai laat kinderen van Oost- en Zuidoost-Aziatische afkomst op deze manier al op jonge leeftijd kennismaken met racisme.

Het lied bestaat uit twee nonsens-woorden en de naam van de stad Shanghai, wat zogenaamd een zin moet vormen in een Chinese taal. Dit is echter een slap aftreksel van een echte Chinese taal, wat niet alleen kwetsend is door spot te drijven met Chinese talen, maar ook misinformatie verspreid. Het gebaar en de benaming spl**toog kwetst veel mensen, omdat het het uiterlijk van Oost- en Zuidoost-Aziatische mensen belachelijk maakt. Oost- en Zuidoost-Aziatisch-Nederlandse kinderen voelen zich hierdoor niet geaccepteerd en kunnen zich schamen voor hun eigen afkomst, uiterlijk en cultuur. Zeker wanneer zulke ogenschijnlijk onschuldige liedjes gezongen worden in de veilige omgeving van een school, heeft dit ingrijpende gevolgen.

Tevens is het zingen van Hanky Panky Shanghai geen interactie die enkel tussen leeftijdsgenoten plaatsvindt: in de context van een verjaardagsviering wordt dit ingezet of goedgekeurd door de docent. Veel Oost- en Zuidoost-Aziatische kinderen worden zo systematisch “voor de grap” gecentreerd in een liedje dat hun etniciteit, culturele achtergrond én uiterlijk reduceert tot nonsens-geluiden en gebaren.

Kortom zorgt het ‘verjaardagslied’ voor onprettige verjaardagen en daarom zetten wij ons in om het te verbannen uit (basis-)scholen en PABO opleidingen, omdat ieder kind een leuke verjaardag verdient.

Crowdfunding voor campagne materialen

Oost- en Zuidoost-Aziatische Nederlanders ervaren dagelijks anti-Aziatisch racisme. Sinds het uitbreken van COVID-19 is het racisme in Nederland alleen maar erger en zichtbaarder geworden. Helaas komt het ook nog steeds voor in klaslokalen. Het “verjaardagslied” Hanky Panky Shanghai belichaamt de normalisering van anti-Aziatisch racisme in Nederland.

Daarom vinden wij bij Asian Raisins dat het tijd wordt dat er een inclusieve leeromgeving ontstaat. Een belangrijke stap daarnaartoe is een inclusief verjaardagsfeest. Dus is het tijd om afscheid te nemen van Hanky Panky Shanghai. In de nabije toekomst willen wij een bewustwordingscampagne lanceren waarbij wij (basis-)scholen en PABO opleidingen oproepen het lied Hanky Panky Shanghai te verbannen. Hierbij hebben we jouw steun nodig! Doneer hier!

Met jouw donatie kunnen we:

  • Een lespakket ontwikkelen voor basisscholen om leerkrachten en kinderen te onderwijzen over racisme en discriminatie;
  • Een korte video produceren waarin de ervaringen met Hanky Panky Shanghai duidelijk worden geschetst. De video zal meer bewustwording bij kijkers creëren door te laten zien hoe het is om in de schoenen te staan van iemand die op basis van zijn of haar etnische achtergrond en uiterlijke kenmerken uitgesloten wordt;
  • Posters en flyers ontwikkelen, printen en verspreiden om genoeg aandacht te vestigen op onze campagne en het gesprek te starten over de problematische aard van dit lied.

Om een sterk signaal te maken naar beleidsmakers en het publiek willen we samen met onze campagne ook een petitie lanceren tegen Hanky Panky Shanghai. Houd onze social media in de gaten voor meer informatie!