Het lijkt alweer een hele tijd geleden dat ik als Attaché van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport startte op de Nederlandse ambassade in Beijing. Op 1 december 2020 stapte ik vanaf Schiphol het KLM-toestel in, op weg naar China. Meteen een record, in vijf weken tijd twee quarantaineperiodes, eentje in Shanghai en eentje in Beijing. Wat een score! Mentale veerkracht heeft bij mij nu wel een extra lading gekregen.

Vanaf begin januari dan echt aan de slag. Rustig inwerken zit er niet in, het is vanaf dag één hit and run, een marathon en ook flink wat sprintjes trekken. VWS vraagt me om ondersteuning bij het regelen van allerlei medische producten uit China. Het voelt goed om op 8.000 km afstand een nuttige maatschappelijke bijdrage te kunnen leveren aan het Nederlandse vaccinatieprogramma en de Nederlandse testsamenleving. Nederlanders snakken ernaar om weer naar buiten te gaan, samen te zijn, samen te sporten. En daarvan te genieten!

Van Beijing 2008 naar Beijing 2022

Al snel wordt me duidelijk dat China met zijn 1,4 miljard inwoners het land van de grote getallen is. En Beijing is de eerste stad in de wereld die zowel de Olympische & Paralympische Zomerspelen (2008) én Olympische  & Paralympische Winterspelen (2022) is toegekend. En daar zijn ze hier natuurlijk best wel trots op.

Na Rio de Janeiro en Parijs worden dit mijn derde Spelen, dat kunnen niet alle atleten mij nazeggen, bedenk ik me plots. Met enthousiasme draag ik dan ook uit dat wij een “sports loving nation” zijn.  Sport betekent meedoen, ongeacht je leeftijd of je achtergrond. De Olympic spirit bij uitstek.

Sport betekent ook een gezonde leefstijl. Niet voor niets zitten volksgezondheid en sport bij ons onder één dak in hetzelfde ministerie. Die boodschap slaat hier goed aan. In de Healthy China 2030 strategie en in het recente 14de Vijfjaren Plan van de Chinese overheid wordt het belang van sport benadrukt en worden investeringen in bijvoorbeeld voetbal, volleybal, basketbal en ijssport aangekondigd. Dat schept een band. En de Winterspelen in 2022 zijn een aanleiding voor de Chinese overheid om 350 miljoen Chinezen enthousiast te maken voor het beoefenen van wintersporten. Ook dat schept een band met dit land van de grote getallen.

Klaar voor de start met TeamNL

Op de ambassade hebben we inmiddels een heel team ingericht om TeamNL straks zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen tijdens de Olympische en Paralympische Winterspelen die 3 februari 2022 van start gaan. Alle afdelingen doen mee. Hoe dichterbij we komen, hoe meer collega’s betrokken raken. Collega’s hebben Vancouver, Rio de Janeiro, Sotsji meegemaakt, genoeg ervaring in huis dus. En het virus van de Olympic spirit is op een heel prettige manier besmettelijk. Daar bestaat gelukkig geen vaccin voor. Als eerste contactpunt voor het Olympisch Comité ben ik inmiddels wekelijks in contact met NOC*NSF (Nederlands Olympisch Comité * Nederlandse Sport Federatie) . Vanwege de strikte coronamaatregelen hier in China is het eigenlijk niet te doen voor de verschillende NOC’s om hier zelf naartoe te komen. Deze ongekende pandemie heeft ook ongekende gevolgen in de organisatie van de Spelen.

Met de ambassadeur en de plaatsvervangend ambassadeur ga ik dan ook op stap om alle locaties van de Winterspelen & Paralympische Spelen te bezoeken. Soms georganiseerd met andere ambassades, soms ook alleen. Ik informeer NOC*NSF over de voortgang in de (duurzame) infrastructuur, het bouwen van de Olympische dorpen, de huisvesting, de veiligheid voor de atleten en zoveel meer. Met de Noorse en Zwitserse collega’s de skilatten op en in slalom de skipiste af. De collega’s stellen me gerust: de sneeuw is van hoge kwaliteit.

This is your venue!

Als Sport Attaché zijn alle sporten mij natuurlijk even lief. En toch, eerlijk is eerlijk, bij het betreden van de National Speed Skating Oval (ook wel: de Ice Ribbon), gaat mijn sporthart toch een slagje sneller slaan. Van buiten is de golvende glazen architectuur al adembenemend. Bij het binnengaan voelt het bijna als thuiskomen in het Thialf. De natuurlijke CO2 koelsystemen die ook voor de meeste andere ice venues worden gebruikt zijn goed voor een vermindering van CO2 uitstoot van meer dan 26 miljoen kilogram op jaarbasis. Dat komt neer op het planten van 1,2 miljoen bomen. Een unicum in de Olympische geschiedenis. Best indrukwekkend.

Het plaatje is compleet als ik Wang Beixing ontmoet, een voormalig schaatster,  gespecialiseerd in de 500 en 1000m afstand en bronzen medaille bij de Vancouver winterspelen in 2010. Een Chinese schaatskampioene met een Oranje hart; meermaals heeft ze in Thialf getraind en houdt daar hele prettige herinneringen aan over, nu nog.  Ze is overtuigend als ze me op het hart drukt: “This is your venue!”. Met onze blik op de schaatsbaan zien we al het hijsen van de rood-wit-blauwe vlaggen voor ons. En heel even lijkt het net alsof we het Wilhelmus al horen aanzetten.

Na Tokio…

Nederland is weer open. De zomervakantie komt eraan. Voor de meeste ambassades staat de voorbereiding van de winterspelen en Paralympische Spelen 2022 in Beijing even on hold. Alle focus van de NOC’s is nu sowieso ook gericht op de zomerspelen in Japan. Voor ons NOC*NSF houd ik contact met het Beijing Organizing Committee for the Olympic Games (BOCOG). Na Tokio gaan we verder. Spannend!

 

Dit is het eerste blog in een korte serie die we publiceren in aanloop naar de Olympische Winterspelen die in februari 2022 in Beijing worden gehouden. Houd China2025.nl deze week in de gaten voor andere interessante bijdragen over China en sport.