WeChat

In de afgelopen weken lazen we hoe WeChat zich in vier jaar heeft ontwikkeld tot een onmisbaar onderdeel van het leven van de gemiddelde Chinees. Sinds 2011 is Tencent functionaliteit blijven toevoegen aan de app. Vorig jaar is er echter ook een beweging ontstaan waarbij er steeds meer integraties plaatsvinden met andere ‘derden’-platforms, apparaten en zogenaamde ‘brick-and-mortar’ oftewel ‘offline’ zaken. In dit laatste deel over onwikkelingen in WeChat nemen we een kijkje in deze wereld van koppelingen die de grenzen van de app zelf overschrijden.

Integraties

Steeds vaker lezen we hoe WeChat integraties met andere producten en platforms doorvoert. Hieronder een greep uit een aantal opmerkelijke voorbeelden.

Ford heeft aangekondigd met Tencent in onderhandeling te zijn over de gezamenlijke ontwikkeling van vooraf geïnstalleerde software voor WeChat in haar auto’s. Ook BMW Group heeft zijn R&D team in China opdracht gegeven WeChat op te nemen in de mediaconsole van haar modellen. Binnenkort kunnen de Chinese bestuurders van deze auto’s waarschijnlijk handsfree gebruik maken van de mogelijkheden van de app.

In maart 2014 nam Tencent een 15% aandeel in JD (JingDong), China’s op een na grootste e-commercebedrijf (na Alibaba). Tencent droeg het grootste deel van haar e-commerceactiviteiten over aan JingDong en gaf JD een prominente plaats in de WeChat-app en de mobiele versie van haar andere populaire product, instant messenger QQ. Hoewel de e-tailer geen absolute bedragen wil noemen maakte JD recentelijk bekend dat inmiddels 20% van haar nieuwe klanten afkomstig is van WeChat en QQ en dat de omzet die daarmee gerealiseerd werd tussen het 3e en 4e kwartaal van 2014 is verdubbeld. De conversie en gemiddelde orderwaarde is nog wel lager dan via JD’s eigen mobiele app.

Een andere partij voor wie de samenwerking met Tencent erg geslaagd is is Dianping, een platform voor recensies van restaurants en ‘daily deals’. In februari 2014 kocht Tencent een aandeel in Dianping en integreerde het platform in het My Wallet m-commercescherm van WeChat. Het was een belangrijke factor in de groei van het aantal Dianping-gebruikers (85% tussen Q2 2013 en Q2 2014). Het deel van hen dat betaalt met Tencent’s WeChat Payment/TenPay heeft daarnaast de voorsprong van Alibaba’s betaalsysteem Alipay al ingelopen.

WeChat, Dianping & Jngdong

Internet of Things

Het ‘internet of things’ is een term voor de manier waarop steeds meer objecten via elektronica en software over het internet met elkaar verbonden worden. Denk bijvoorbeeld aan de Nest-thermostaat en autoverwarming die je met je smartphone kunt bedienen of een koelkast die zelf boodschappen bestelt als hij leegraakt. WeChat speelt steeds vaker een rol in dit ‘internet of things’. Enkele voorbeelden:

Gebruikers met een fitness tracker-armband of bepaalde telefoons met een bewegingssensor kunnen nu hun stappen tellen in WeChat Sports en hun scores delen met hun vrienden, om elkaar zo te stimuleren meer te bewegen.

De iHealth bloeddrukmeter heeft ook een integratie met WeChat: door communicatie tussen de iHealth-polsband en de WeChat-app kan men zelf de bloeddruk monitoren zonder daarvoor steeds naar een dokter te moeten. De metingen kunnen opgeslagen worden en gedeeld worden met WeChat-contacten zodat kinderen bijvoorbeeld op de hoogte kunnen blijven van de gezondheid van hun ouders.

Het LINQ Hotel & Casino verwelkomt WeChat-gebruikers bij aankomst met een QR-code die gescand kan worden in de app. Daarna kan alle apparatuur in de hotelkamer (denk aan verlichting, muziek, televisie, gordijnen, etc.) via het WeChat-service account van het hotel bediend worden. Iemand die ooit in een Citizen-M hotel heeft geslapen kan zich hier vast wel iets bij voorstellen, alleen is er bij LINQ dan geen aparte afstandsbediening meer nodig.

Over afstandsbediengen gesproken, de TCL TV+-televisie kan ook bediend worden via WeChat, waardoor een aparte afstandsbediening (je weet wel, zo’n ding dat altijd zoek is) niet meer nodig is. Mooier nog, de TV kan via de app bediend worden met gesproken instructies. Als vrienden hetzelfde programma kijken kan er bovendien in groepen over de inhoud gechat worden; de berichten verschijnen dan op het TV-scherm.

O2O

Recentelijk schreef Gianni Girolami voor China2025 al een uitgebreid stuk over het succes van O2O in China; het online initiëren van offline aankopen (of omgekeerd). Voorbeelden die Gianni gaf waren apps om taxi’s te bestellen en apps om doktersafspraken te maken. Deze apps zijn beiden beschikbaar in WeChat. Maar daar blijft het niet bij…

WeChat beschikt al enkele jaren over een People Nearby-functie die gebruikt kan worden om in contact te komen met andere personen in de directe omgeving die daarvoor open staan. Sinds eind 2014 is het ook mogelijk om die functionaliteit te gebruiken voor het vinden van deelnemende winkels. Naast het adres en de openingstijden is het ook mogelijk om direct een virtuele klantenkaart van de winkel op te slaan in WeChat en/of gebruik te maken van een virtuele coupon voor speciale aanbiedingen.

Dat WeChat een steeds belangrijkere rol wil gaan spelen in de O2O-business is duidelijk geworden dankzij een O2O-monsterverbond tussen Tencent, zoekmachine Baidu en Dalian Wanda Group, een joint venture met een gezamelijke investering van $814 miljard! Internetbedrijven Tencent en Baidu hebben beiden 15% aandeel in deze joint venture. Wanda is een conglomeraat dat onder andere China’s grootste bioscoopketen en diverse winkelcentra runt.

Dankzij deze samenwerking kunnen bezoekers aan Wanda-bioscopen betalen met Tencent’s mobiele betaalmiddelen WeChat Payment en Tenpay. Daarnaast heeft Tencent met Wanda en enkele andere partijen WePiao ontwikkeld. Als je in WeChat’s My Wallet-scherm op ‘bioscoopkaartjes’ klikt kom je terecht in WePiao, waar je niet alleen kaartjes bij 3.500 bioscopen kunt kopen, maar ook je stoel kunt kiezen en alvast popcorn en drankjes kunt bestellen.

Mobile Payment

Zoals hierboven al te zien was gaat mobiel betalen een steeds grotere rol spelen binnen WeChat. Begin 2014 is Tencent een samenwerkingsverband aangegaan met Wangfujing Department Store, een enorm winkelcentrum niet ver van de Verboden Stad in Beijing. WeChat-gebruikers kunnen in de winkel QR-codes scannen om producten te kopen die ze direct mee kunnen nemen of – nog gemakkelijker– thuis kunnen laten bezorgen.

In september kondigde Tencent de mogelijkheid aan om bij negen grote ketens, waaronder ijssalon Dairy Queen en supermarktketen Lotus, te betalen met WeChat. Binnen de nieuwe ‘Small Payments’-functionaliteit kan een gebruiker zijn wachtwoord invoeren en daarmee een QR-code of streepjescode genereren die de winkelier vervolgens kan scannen voor betaling. Ook ging Tencent een samenwerking aan met oliemaatschappij Sinopec. De verwachting is, dat men bij de 30.000 pompstations van Sinopec binnenkort ook de portemonnee in de broekzak of handtas kan laten en kan betalen met WeChat.

De verwachting is dat monsterverbonden als deze in China de ‘driver’ zullen zijn om het MKB over te halen ook over te gaan op mobiele betaalmethoden en O2O-integraties. Met deze ontwikkelingen gaat Tencent daarmee opnieuw de strijd aan met Alibaba, die met Alipay marktleider is in mobiel betalen. Maar daarover een volgende keer meer…

Lees hier meer gerelateerde artikelen