Zondag 21 december is Wereld orgasmedag. Hoe het er in China precies tussen de lakens aan toegaat weten we niet. Maar van wat we wel weten komt een tobberig beeld naar voren.

Van alle Chinese vrouwen heeft 98 procent weleens seksspeeltjes gekocht. Een op de vijf volwassen Chinezen heeft het weleens op zijn werk gedaan en 29 procent staat open voor een triootje.

Dat blijkt tenminste uit sommige internetpeilingen die in China worden verricht. Het zou kunnen, maar echt weten doen we het niet. Ondanks de enorme aantallen respondenten zijn de resultaten hooguit indicatief. Ten eerste omdat de internetbevolking geen afspiegeling vormt van de totale Chinese bevolking; 632 miljoen Chinezen hebben internet; meer dan 700 miljoen niet. Jongeren, hogeropgeleiden en stadsbewoners zijn relatief oververtegenwoordigd. Maar ten tweede ook omdat respondenten op basis van vrijwilligheid meedoen; Chinezen die verlegen zijn om over hun seksleven te praten zullen niet snel meedoen.

Seksualiteit is in China nog steeds een onderwerp waarover niet gemakkelijk wordt gesproken; een erfenis uit de Mao-periode toen seks helemaal onbespreekbaar was. En dus is het moeilijk voor wetenschappers om er onderzoek naar te doen. Voor zover ze zelf al vinden dat er eer aan te behalen valt.

Van wat we wel weten lijkt het erop dat urbanisatie een seksuele revolutie heeft teweeggebracht in grote Chinese steden, letterlijk ver weg van de familie en conservatieve houdingen op het platteland.

Attitudes ten opzichte van seks voor het huwelijk moderniseren. Maar de houding ten opzichte van het huwelijk zelf veranderen nauwelijks. Uit een studie die vorig jaar september is gepubliceerd, weten we dat 22 procent seks voor het huwelijk heeft gehad.

Tegelijkertijd zijn er jaarlijks tienduizenden vrouwen die voor hun huwelijk hun maagdenvlies laten herstellen. Want een beetje dollen voordat relaties serieus worden is één ding; uiteindelijk moet je natuurlijk wel als maagd het huwelijk in.

De Chinese overheid speelt hierin een ambivalente rol. Homoseksualiteit werd bijvoorbeeld in 1997 uit het strafrecht gehaald. Tegenwoordig worden homoseksuelen door de overheid met rust gelaten; er wordt zelfs gediscussieerd over invoering van het homohuwelijk. Vergelijk dat maar eens met een aantal EU-landen in Oost- en Centraal-Europa. En nog niet zo lang geleden was er een pro-masturbatiecampagne om de bevolking te overtuigen dat zelfbevrediging echt geen kwaad kan.

Aan de andere kant is er een niet aflatende strijd tegen porno, prostitutie en worden tv-series waarin overspel aan de orde komt van de buis gehaald. Slechts 32 procent van alle Chinese kinderen krijgt seksuele voorlichting op school. Ook ouders vinden het moeilijk erover te praten; slechts een op de drie spreekt met de kinderen over liefde, seks en voortplanting. De kennis van anticonceptie is schrikbarend slecht.

Een seksuele revolutie betekent natuurlijk niet dat alle Chinezen voortaan van een onbekommerd seksleven genieten. Het verwachtingspatroon ten aanzien van de eigen seksualiteit is misschien verhoogd, maar de kennis van seks is laag en maatschappelijke conventies weerbarstig. Eind vorig jaar publiceerde de International Society of Sexual Medicine een wetenschappelijke studie op basis van onderzoek onder 3.500 volwassenen in negen landen in Zuidoost-Azië. Voor het onderzoek zijn ook 1.002 Chinezen in 11 steden ondervraagd.

Ongeveer de helft van de Chinezen is ontevreden met zijn seksleven: 52 procent. Dat blijkt hem vooral in de duur van de vrijpartij te zitten, want in de frequentie scoren Chinezen juist goed. Negen keer per maand hebben Chinese volwassenen tussen de 18 en 45 gemiddeld seks; tegenover 7,7 keer per maand voor de volwassenen in de hele regio. Van 96 procent van de Chinese vrouwen mag het allemaal wat langer duren. In de hele regio is dat 63 procent.

Ondanks de relatief grote onvrede bij Chinese vrouwen, is het percentage Chinese mannen dat bang is dat ze hun sekspartner niet kunnen bevredigen juist laag; 32 procent van de Chinese mannen is bang dat hij in bed tekortschiet tegen 38 procent in de landen in de regio.

Een op de drie ondervraagde mannen zegt dat er sprake is van prematuur ejaculeren. Daarvan heeft slechts een derde medische hulp gezocht. Er leven veel misverstanden bij Chinese mannen over premature ejaculatie. Zij denken vaak dat alleen erectieproblemen medisch zijn te behandelen.

Dit jaar kwam een vervolgstudie uit, uitgevoerd door de Chinese associatie van seksuologie (en gesponsord door Pfizer); groter opgezet en met 10.520 respondenten. Slechts 37 van alle respondenten is tevreden over zijn seksleven. Meer dan de helft van alle mannen zegt weleens erectieproblemen te hebben. En 21 procent van alle vrouwen heeft nog nooit een orgasme ervaren bij haar huidige partner.

Hier eindigt de reis door het moderne China. Alle afleveringen zijn gebundeld in een boekje Reis door China in 48 Dagen (info).