Afgelopen week waren er twee Nederlanders op bezoek in Wuhan die ik een aantal dagen door de stad begeleidde. Tijdens dit bezoek nam ik de woorden grootste, langste, hoogste, meeste vaak in mijn mond. Wuhan is een stad die zich in een razendsnel tempo ontwikkelt en dat willen ze de rest van de wereld graag laten weten.

Waar Beijing het politieke centrum is en Shanghai het economisch centrum, noemt Wuhan zichzelf graag ‘meest dynamische stad’ van China. Wanneer er dus iets gebouwd wordt, dan moet het wel aan één van bovenstaande kwalificaties voldoen.

Inhaalslag op het verleden

De relatief lageWuhan china nederland positie die Wuhan nu inneemt op de lijst van belangrijkste steden in China (9de), gemeten op de hoogte van totale GDP, knaagt. Wuhan speelt in de geschiedenis van China een belangrijke rol, een veel belangrijkere rol dan dat het nu speelt. Zo was het, rond de vorige eeuwwisseling ( 19de > 20ste eeuw), op economisch gebied de op één na belangrijkste stad van China.

Wuhan moest alleen Shanghai voor zich laten en concurreerde met Tianjin om de tweede plaats. Tot het eind van de jaren ’70 was Wuhan nog steeds terug te vinden in de top vijf, en was de belangrijkste stad in het binnenland van China. Na de ‘opening-up, ging de aandacht echter meer uit naar de Oostkust van China en zakte Wuhan langzaam weg. De wens van Wuhan is om weer de belangrijkste stad van het binnenland van China te worden.

Na het aannemen van het ‘Rise of Central China’ plan door de centrale overheid, heeft Wuhan eindelijk ook de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Iedere opening van een nieuw consulaat wordt gezien als bevestiging van de ‘Rise of Wuhan’. De Fransen, Zuid-Koreanen en Amerikanen hebben al een consulaat geopend en Groot Brittannië zal dit drietal spoedig volgen. Verder overwegen ook Rusland, Thailand en Japan om een consulaat te openen.

Wuhan de hoogste, grootste, langste, meeste…

Op de websites van de stad Wuhan, in brochures en gedurende presentaties door overheidsfunctionarissen worden de woorden hoogste, grootste, langste, meeste vaak gebruikt. Hieronder een aantal voorbeelden.

Wuhan heeft het langste overdekte winkelcentrum ter wereld. Een ‘mall’ van 1350 meter met Spaanse, Britse, Italiaanse en Duitse thema’s is nog volop in aanbouw maar wordt nu al geroemd om zijn lengte. De ‘mall’ probeert klanten aan te trekken door het bouwen van fonteinen in Europese stijl en standbeelden van Don Quixote and Pancho Villa. Daarnaast heeft Wuhan ook de langste winkelstraat van China; de 1500 meter lange winkelstraat, genaamd de ‘Chu River and Han Street’ werd in slecht 8 maanden aangelegd.

Het nieuwe Wanda hotel dat in de stad gebouwd wordt, is het eerste zeven sterren hotel in China. Naast het hotel komt het ‘Han Show Theater’, met ‘s werelds grootste verplaatsbare LED schermen en een waterbassin van 8 meter diep. Het zal het thuis worden van de grootste theater watershow in de wereld. In het zelfde gebied (en door dezelfde ontwikkelaar) is ook de grootste bioscoop van China in aanbouw. Het gebouw, ontworpen door het Nederlandse UNStudio, heeft 15 zalen met in totaal 3000 zitplaatsen.

De nieuwste wolkenkrabber die nu de lucht in gaat in Wuhan, Wuhan Greenland Center, zal niet de hoogste in de wereld zal worden, maar het scheelt niet veel. De 636 meter hoge toren wordt momenteel gebouwd aan de oever van de Yangtze Rivier en zal, na de Burj Khalifa in Dubai en het nog in aanbouw zijnde Ping’an International Finance Center in Shenzhen, het op twee na hoogste gebouw van de wereld gaan worden.

Hoewel het hier om een natuurlijk fenomeen gaat, wordt ook maar al te graag genoemd dat Wuhan het grootste stedelijke meer heeft van China. Het East Lake kent een oppervlakte van 33 km2 en is daarmee het grootste meer in een stad in China (en volgens sommige ook van de wereld) volgens het toeristen bureau van de provincie Hubei. Wuhan prijkt ook met het zijn van de grootste studentenstad ter wereld, maar liefst 1.2 miljoen studenten studeren aan 1 van de zo’n 85 universiteiten van de stad.

Ook Nederland maakt een bijdrage aan deze lijst, het New Energy Institute dat momenteel in aanbouw is, Wuhanzal het meest duurzame kantoorgebouw in de wereld worden. Dit project van Grontmij en Soeters Van Eldonk heeft nul CO2 uitstoot en zal één van de ‘landmark’ gebouwen worden in Wuhan. Tevens heeft Grontmij het grootste indoor skiresort ter wereld ontworpen voor de stad Wuhan en wordt er momenteel begonnen aan de bouw van dit project.

Tot slot heeft Wuhan de grootste luchthaven van Centraal China, de grootste binnenlandse haven van China, de eerste brug over de Yangtze River, ligt het aan de langste rivier van China en loopt de langste hogesnelheidslijn ter wereld door de stad.

Kortom: Wuhan is een stad waar we nog veel van kunnen verwachten in de toekomst. De kwalificatie ‘meest dynamische stad’ is op Wuhan zonder twijfel toepasbaar. Veel mogelijkheden dus voor Nederlanders en Nederlandse bedrijven die groot kunnen denken.