Op de dag dat er in Tianjin een grote explosie plaatsvond waarbij vele doden en gewonden vielen en er dreiging in Nederland was van explosies bij JUMBO supermarkten, speelde zich nog een ander drama in China af. In Beijing werd voor de Uniqlo winkel in Sanlitun een etnisch Chinese vrouw in het bijzijn van haar Franse man doodgestoken. De dader is een Chinese man. De man en vrouw werden beiden met een katana (Japans zwaar) neergestoken, waarna de man verwondingen opliep en de vrouw ter plekke overleed.

Deze moord is een zorgwekkende ontwikkeling in China. Uiteraard zijn er nog geen feiten bekend over waarom de Chinese man nu juist dit getrouwde stel neerstak. Hopelijk zet dit geen precedent voor een escalatie van haat tegen buitenlanders met een Chinese of Chinees uitziende vrouw.

Frustratie over interraciale relaties

Zelf heb ik meerdere malen, ook in een zakelijke setting, tot mijn ongenoegen Chinese mannen hun frustratie horen uitspreken over Westerse mannen die relaties hebben met Chinese vrouwen. Dit zeer conservatieve en nationalistische gedrag laat totaal geen ruimte voor de mogelijkheid dat er in kwestie sprake is van liefde. Laten we hopen dat dit geen daad met voorbedachte rade was op een Westers-Chinees koppel, maar een willekeurige actie van een enkel verward persoon.

In mijn vorige komkommertijdblog schreef ik nog over de Chinese moraliteit en de Uniqlo, en noemde dat Uniqlo de enige winnaar was na het viral gaan van een seksfilmpje. Het is tot mijn grote spijt dat die precieze locatie in een dag veranderd is in een plaats van moord. Naast een verschrikkelijke dood en de verschrikkelijke persoonlijke gevolgen voor de betrokkenen, is dit een actie die de Uniqlo in een ander daglicht kan zetten. Waarom stond er een rij omstanders, en deed niemand iets? Hoe kan een man met katana in zijn hand vrij rondlopen in een van de drukste winkelwijken van de stad? Waarom deden de security guards van de Uniqlo, en de beveiligers in de omgeving niets?

Angst voor ingrijpen

Niets doen in confrontatie gevallen, en met z’n allen kijken maar niet ingrijpen, is diep verworteld in de Chinese cultuur. Dat gezegd hebbende is er ook in Nederland een angst voor ingrijpen. Denk hierbij aan de verschrikkelijke dood van Meindert Tjoelker. Een compleet andere situatie, maar toch…

Steekpartijen in Beijing’s Sanlitun zijn geen nieuw fenomeen, ook in 2013 en 2014 waren er in deze wijk dodelijke steekpartijen. In Beijing is het gesprek tussen expats momenteel hoe drukke plekken in de stad kunnen worden vermeden uit veiligheidsoverwegingen. Laten we hopen dat deze gebeurtenis een eenmalige actie was van een mentaal gestoord persoon.