Stap in de wereld van één van de grootste popiconen van de jaren 80 en 90

Vandaag opent het CinemAsia Film Festival met de film ANITA (2021) die vertelt over het bewogen leven van Hong Kong canto-popicoon en actrice Anita Mui (1968-2003), die op 40-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker. Ondanks dat in Nederland niet vaak over Anita Mui wordt gesproken, is zij één van de grootste popiconen van de eind twintigste eeuw. Anita, die ook wel “the daughter of Hong Kong” of “Big Sister Mui” werd genoemd, had niet alleen een enorme fanbase in Hong Kong maar ook in de rest van Azië en ver daarbuiten.

In haar jonge jeugdjaren kwam Anita voor veel uitdagingen te staan. De biopic van regisseur Longman Leung start dan ook met beelden waarin Anita als klein meisje met haar zus optreedt in een bar. Longman Leung neemt de kijker vervolgens meer dan 2 uur lang mee in het turbulente en vaak ook eenzame leven van Anita. In 1982, op 19-jarige leeftijd, wint ze een zangwedstrijd in Hong Kong, waarna ze uitgroeit tot een popster van ongekende populariteit en vervolgens ook als actrice furore maakt. Ze wint in 1987 de Best Actress award voor de film Rouge en speelde o.a. in de films The Heroic Trio, The Legend of Drunken Master en July Rhapsody.

Zangeres van een ander kaliber

Dat we te maken hebben met een zangeres van een ander kaliber wordt vrij snel duidelijk als Anita, gespeeld door model en actrice Louise Wong, begint te zingen bij haar eerste studio-opnames. Een uitgebreide scène van één van haar optredens in een bar, illustreert hoe ze de harten steelt van het publiek door niet alleen in het Cantonees maar ook in het Mandarijn en Japans te zingen.

Rondom haar uitzonderlijke succes als zangeres en actrice en de uitdagingen die daarmee gepaard gaan, volgt de film een aantal verhaallijnen uit het leven van Anita. Zoals de vriendschappen met collega-zanger Leslie Cheung en haar stylist Eddie Lau. Daarnaast gaat het verhaal over haar moeizame liefdesleven, dat gebukt gaat onder de druk van de showbizz. Ook gaat de film in op haar band met haar oudere zus Ann die het wél lukt om liefde te vinden, een gezin te stichten en kinderen te krijgen. Overigens wordt er weinig verteld over andere familieleden, waardoor je tijdens de film je meerdere keren afvraagt hoe Anita zich tot andere familieleden verhoudt.

Een leven dat het verdient verteld te worden

De film is een biografie en heeft daardoor soms iets weg van een reportage van een beroemdheid die net overleden is. Nieuwe en oude beelden wisselen elkaar af, waardoor we door het archiefmateriaal ook een glimp kunnen opvangen van de echte Anita Mui. En eerlijk is eerlijk, vooral als je nog niet veel kent van de zangeres helpen de echte beelden het ongeëvenaarde charisma van Anita over te brengen en hiermee onderdeel te maken van het verhaal.

Ik kan mij voorstellen dat het voor Hongkongers een nostalgische ervaring is om het vroegere Hong Kong op het witte doek te zien. Niet alleen oude gebouwen en straten zijn met de nieuwste technieken in beeld gebracht (wat een hele klus geweest blijkt te zijn), ook de popiconen van weleer zullen zeker bij zij die deze sterren hebben meegemaakt, voor een nostalgische trip down memory lane zorgen. Iets wat je zeker minder ervaart als je niet uit Hong Kong komt.

Eén ding staat buiten kijf, het leven van Anita Mui verdiende het al langere tijd om uitgebreid verteld te worden op het witte doek. Wie haar nog niet kende, krijgt nu de kans haar te ontdekken.

De 14de editie van CinemAsia Film Festival vindt plaats van 10-15 mei in Amsterdam. Kijk in de evenementenkalender voor een selectie van de Chinese films die tijdens het festival te zien zijn.

China2025.nl mag van CinemAsia 2 tickets verloten voor de uitverkochte screening van ANITA op vrijdag 13 mei om 18:45 in Studio/K. Doe mee met de winactie op onze Facebook, Instagram en LinkedIn pagina’s!