Het jaar 2021 is alweer bijna ten einde. Ook dit jaar droeg onze nog altijd groeiende groep bloggers op vaste of incidentele basis bij aan hét Nederlandse China crowdblog. Het was weer een turbulent jaar, en de ontwikkelingen rondom China hebben geresulteerd in een jaar van interessante China blogs.

Een korte terugblik…

In het bestgelezen blog van 2021 vertelde Marion Tjin-Tham-Sjin enthousiast hoe het voor haar is om als vrouw zaken te doen in China. Op de tweede plaats staat een blog in Vincent Chang’s blogdrieluik over bijzondere Nederlanders die rond 1949 in China waren. De top 3 wordt gesloten door Danny Nobel, met een blog dat een overzicht geeft van de stand van zaken in Chinees taalonderwijs in Nederland.

Ook dit jaar besprak een heel aantal recensenten interessante boeken over China. De bestgelezen recensies dit jaar zijn die van Stille Verovering, gelezen door Lilian Kranenburg, van het prachtige fotoboek Beauty and the East, gelezen door Joost van den Hoek, en van De wederopstanding van China, gerecenseerd door Huibert de Man. Uiteraard gaan we in 2022 door met het recenseren van interessante boeken over China.

Blogseries in 2021

Aan een aantal onderwerpen besteedden we in 2021 uitgebreider aandacht in een korte serie blogs.

Zo deelden acht vrouwen tijdens een speciale blogweek rondom Internationale Vrouwendag hun ervaringen in en met China. Onder hen waren Bettine Vriesekoop die vertelde over het leven van Pearl S. Buck en Hui-Hui Pan, die vijf Nederlandse vrouwen met Chinese roots in de spotlight zette. Joan Veldkamp schreef een portret van de Taiwanese president Tsai Ing-wen, en Huawei’s Afke Schaart vertelde over de opkomst van vrouwelijke coders in China. Marja Wagenaar blikte terug op de publicatie van de Chinese editie van haar Leiderschapsboek voor Vrouwen. Tijdens deze week publiceerden we ook interviews over het China Womens Film Festival, en met de bekende feministische activiste Lü Pin.

We besteedden uitgebreid aandacht aan het honderdjarig bestaan van de CCP in juli 2021. Vincent Chang gaf ons in een blogdrieluik een inkijkje in Nederlandse aanwezigheid in China tijdens de nadagen van de Nationalistische regering (deel 1, deel 2, deel 3). Sense Hofstede schreef een blogvierluik met overkoepelende titel “Het honderdjarig jubileum van de CCP is een kantelpunt in de ideologie van Peking” (deel 1, deel 2, deel 3, deel 4). Ook Frank Pieke schreef een bijdrage, waarin hij ingaat op de positie van de Partij op haar honderdste verjaardag.

Danny Nobel ging in een korte serie van drie blogs in op de stand van zaken in Chinees taalonderwijs in Nederland, de Nederlandse omgang met Confucius Classrooms, en sloot af met mogelijkheden om Chinees als schoolvak opnieuw op de kaart te zetten.

In aanloop naar de Olympische Spelen in Beijing volgend jaar schreef een aantal bloggers over hun ervaringen met sport in China. Michiel Ebbing vertelde hoe het was om als ski-leraar in Chongli te werken, en Stijn Deklerck ging in op mensenrechten en de Olympische Spelen. Rick Sleegers vertelde wat de kansen voor Nederlandse bedrijven zijn rondom sport in China, en Nico Schiettekatte nam ons mee in de voorbereidingen die de Nederlandse ambassade treft voor Beijing 2022.

Noemenswaardig in 2021

In de serie ‘Scriptie van de maand’ krijgen studenten de kans om hun China-onderzoek te delen met een breder publiek. In het bestgelezen blog van 2021 in deze serie gaat Sjoerd van Haaren in op het nieuwe fenomeen tǎngpíng. Daarnaast gingen een aantal scriptie-blogs in op hoe China omgaat met Covid, en de relatie tussen China en Afrika.

De Aziatische gemeenschap in Nederland en Vlaanderen kreeg ook in 2021 ruim aandacht. Dit onder andere in blogs van Yuan Druijff over waarom Hanky Panky Shanghai niet meer gezongen kan worden, en van Emily van der Veer over een nieuw platform dat aan de hand van alledaagse verhalen een inkijk geeft in het leven van de Aziatische gemeenschap in Vlaanderen.

Ook dit jaar kregen China en cultuur weer aandacht. Onder andere in blogs van Ruben Lundgren, die het bijzondere werk van Ellen Thorbecke bij een breder publiek introduceerde. In 2021 besteedden we voor het eerst aandacht aan China en representatie in prentenboeken, onder andere in recensies van Judith van de Bovenkamp en Giovanna Chen, en in een blogbijdrage van uitgever Philippe Werck. Silvia Marijnissen gaf ons een inkijkje in poëzie in Taiwan, en zal hier in het nieuwe jaar mee verder gaan.

Doe mee in 2022!

Wat naast blogs populair blijft op China2025.nl, zijn de vacaturepagina en evenementenpagina. Als je een eigen vacature of evenement wilt laten plaatsen, neem dan gerust contact met ons op.

Ook in het komende jaar kun je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen via onze social media kanalen. Mocht je dat nog niet doen, volg ons dan vooral via Facebook, Instagram en LinkedIn!

We bedanken alle bloggers, lezers en partners voor het bijdragen aan China2025.nl in 2021. Wij blijven de website met veel plezier voortzetten in 2022, en wensen iedereen alle goeds voor het nieuwe jaar!

Het China2025.nl team,
Judith van de Bovenkamp, Rutger Brouwer, Li-Anne Krol, Anouk Rees & Robert Summerscales

 

P.S. Lijkt het je leuk om een actieve bijdrage te leveren aan China2025.nl door zelf een blog te schrijven, door te helpen bij het verzamelen van goede verhalen, het recenseren van boeken over China, of je scriptie te delen met een breder publiek? Neem dan contact met ons op!